Αυτό είναι το νέο ποινολόγιο της Εφορίας – Δεσμεύσεις περιουσίας, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί εξπρές

Tο νέο ποινολόγιο της Εφορίας, διατάξεις του οποίου τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή, προβλέπει ηπιότερα πρόστιμα αλλά και αυστηρότερες ποινές για τους “μικροφοροφυγάδες”.

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο, την οποία εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, προβλέπονται ακόμη και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, κατασχέσεις κινητών αξιών και ακινήτων, καθώς και πλειστηριασμοί με ταχύτατες διαδικασίες.

Ειδικότερα, το νέο ποινολόγιο προβλέπει τα εξής πρόστιμα:

* Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικού στοιχείου (αποδείξεις λιανικής, τιμολόγια, δελτία αποστολής, κ.λπ.), όταν η αξία που έχει αποκρυφτεί είναι έως 5.000 ευρώ:

Για το χρονικό διάστημα από 26 Ιουλίου 2013 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013, επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

– 800 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά στοιχεία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας)

– 1.200 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

Το ανώτατο όριο του προστίμου δεν μπορεί να υπερβεί κατά την πρώτη έκδοση απόφασης επιβολής προστίμου το 15πλάσιο των προστίμων αυτών, για κάθε κατηγορία παραβάσεων και κατά τη δεύτερη έκδοση απόφασης επιβολής προστίμου το 30πλάσιο των προστίμων αυτών, για κάθε κατηγορία παράβασης.

Για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής, επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

– 1.000 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά στοιχεία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας)

– 2.500 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

* Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικού στοιχείου (αποδείξεις λιανικής, τιμολόγια, δελτία αποστολής, κ.λπ.), όταν η αξία που έχει αποκρυφτεί είναι άνω των 5.000 ευρώ:

Από τις 26 Ιουλίου 2013 και εφεξής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφτηκε, με ελάχιστο ύψος προστίμου τα 2.500 ευρώ.

* Έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων:

Για το χρονικό διάστημα από 26 Ιουλίου και εφεξής, το πρόστιμο ως προς την αξία ή όταν σφραγιστεί ή θεωρηθεί με μη νόμιμο τρόπο, ανέρχεται στο 100% της αξίας των στοιχείων. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το πρόστιμο ανέρχεται στο 100% της αξίας για το διάστημα από 26 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013 και από την 1η Ιανουαρίου 2014 το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ για κάθε εκδοθέν στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά στοιχεία και 2.500 ευρώ για κάθε εκδοθέν στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά στοιχεία.

* Έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων:

Από τις 26 Ιουλίου 2013 και εφεξής, το πρόστιμο ανέρχεται:

– Ως προς την αξία της συναλλαγής: στο 50% της αξίας των εικονικών στοιχείων ή της μερικώς εικονικής ή 25% της αξίας των εικονικών στοιχείων, όταν δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της μερικώς εικονικής αξίας.

– Ως προς το πρόσωπο του εκδότη όταν ο λήπτης δεν τελούσε σε καλή πίστη: στο 50% της αξίας των εικονικών στοιχείων

– Ως προς το πρόσωπο του εκδότη όταν ο λήπτης τελούσε σε καλή πίστη: στο 100% της αξίας των εικονικών στοιχείων.

* Λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς την αξία:

Από τις 26 Ιουλίου 2013 επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

– Με αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους: 50% της αξίας των εικονικών στοιχείων ή της μερικώς εικονικής ή 25% της αξίας των εικονικών στοιχείων όταν δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της μερικώς εικονικής αξίας.

– Σε κάθε άλλη περίπτωση που δεν έχει αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους: 15% της αξίας των εικονικών στοιχείων.

* Λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς το πρόσωπο, από 26 Ιουλίου και εφεξής:

– 25% της αξίας των εικονικών στοιχείων, όταν ο λήπτης δεν τελούσε σε καλή πίστη, με αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.

-15% της αξίας των εικονικών στοιχείων σε κάθε άλλη περίπτωση, που δεν έχει αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, όταν ο λήπτης τελούσε σε καλή πίστη.

* Στον ΦΠΑ, εφόσον μετά από έλεγχο αποδειχθεί ότι ο λήπτης εικονικού φορολογικού στοιχείου ή στοιχείου, το οποίο νόθευσε αυτός ή άλλοι για λογαριασμό του, διενήργησε έκπτωση φόρου εισροών ή έλαβε επιστροφή φόρου ή ως εκδότης δεν απέδωσε φόρο, με βάση πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με το 50% του φόρου που εξέπεσε ή που επιστράφηκε ή δεν απέδωσε, ανεξάρτητα με το εάν δεν προκύπτει τελικά ποσό φόρου για καταβολή. Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται και στα πρόσωπα που έλαβαν επιστροφή φόρου με βάση πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσαν οι ίδιοι .

* Λοιπές περιπτώσεις εικονικών φορολογικών στοιχείων, από 26 Ιουλίου 2013 και εφεξής:

– 500 ευρώ ανά στοιχείο, με ανώτατο ύψος προστίμου τις 50.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο, όταν η εικονικότητα του στοιχείου αφορά τον χαρακτηρισμό της αναγραφείσας συναλλαγής, η οποία αποδεικνύεται ότι αφορά άλλη υποκρυπτόμενη πραγματική συναλλαγή και κατά συνέπεια η έκδοση του εικονικού στοιχείου δεν επιφέρει καμία απώλεια εσόδων σχετικά με φόρους.

* Λοιπές αυτοτελείς παραβάσεις (έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων, μη καταχώρηση φορολογικού στοιχείου στα βιβλία, κ.λπ.): Για το χρονικό διάστημα από 26 Ιουλίου 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2013, επιβάλλεται πρόστιμο:

– 600 ευρώ για κάθε παράβαση, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία

– 900 ευρώ για κάθε παράβαση, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά στοιχεία.

Από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής, το πρόστιμο ανέρχεται σε:

– 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία

– 2.500 ευρώ για κάθε παράβαση, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία