Α.ΜΕΡΚΕΛ: “Μη δημιουργείτε νέα χρέη και εγώ εδώ είμαι για νέο κούρεμα μετά το 2013”

 

Η Αγγελα Μέρκελ, έγινε σαφής: Εάν κάποια μέρα η Ελλάδα τα βγάζει πάλι πέρα με τα δικά της έσοδα, χωρίς την ανάληψη νέων χρεών, τότε θα πρέπει να δούμε και να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Αυτό δεν αναμένεται πριν το 2014/2015, εάν όλα προχωρήσουν βάσει του σχεδίου». Αυτή ήταν η απάντησή της σε ερώτηση της εφημερίδας «Bild am Sonntag”,  “εάν στο ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους περιμένει να περάσουν πρώτα οι γερμανικές εκλογές”.

«Το σημερινό πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα τρέχει μέχρι το 2014, για την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων δώσαμε στους Έλληνες δυο επιπλέον χρόνια, μέχρι το 2016“.

Η καγκελάριος, επισήμανε τις θυσίες που κάνει και πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός και κυρίως, όπως είπε, οι φτωχότεροι Έλληνες.

ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Την πολιτική της κυβέρνησής της για τη βοήθεια προς την Ελλάδα υπερασπίζεται η καγκελάριος Άnγκελα Μέρκελ στη συνέντευξή της, στην  «Bild am Sonntag». H βοήθεια για την Ελλάδα «είναι και προς το γερμανικό συμφέρον, διότι όλα τα μέτρα λαμβάνονται με το βλέμμα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και επομένως υπηρετούν κάθε κράτος-μέλος, και την Γερμανία». Υποστηρίζει, δε, ότι διακυβεύονται πολλά περισσότερα από το νόμισμα. «Πρόκειται για το ιστορικό ευτύχημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης των τελευταίων δεκαετιών. Εγώ θέλω η Ευρώπη, ως ήπειρος της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, να έχει ένα καλό μέλλον και να παραμείνει ελκυστική για όλους στον κόσμο» σημειώνει.

Εκφράζει την  αισιοδοξία της ότι η Ελλάδα θα αντεπεξέλθει τώρα στις υποχρεώσεις της, ενώ υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει στη γραμμή των όσο το δυνατόν πιο μικρών επιβαρύνσεων για τη Γερμανία.

«Βεβαίως, νιώθω τον σκεπτικισμό πολλών πολιτών και εν μέρει τούς καταλαβαίνω, διότι η Ελλάδα απογοήτευσε τους εταίρους της συχνά κατά τα τελευταία χρόνια. Πολλά από αυτά τα οποία η ελληνική ηγεσία είχε υποσχεθεί, δεν τα τήρησε» δηλώνει η καγκελάριος.

 

ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Βλέπω επιτέλους στην ελληνική κυβέρνηση την αποφασιστικότητα να ανασυντάξει τη χώρα, να δημιουργήσει σύγχρονές δομές. Η Γερμανία θα συμβάλει με συμβουλές αλλά και έργα»,