Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: “ΝΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΟΧΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ” – ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2015 ΑΝ…- ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ

Tsipras says will hold referendum if negotiations reach deadlock

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ – Ο Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ “ASSET” ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ – ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2015 ΑΝ ΔΕΝ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Ενικός» εξήγησε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης και πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δεν μπλοφάρουμε».

Ο κύριος Τσίπρας αναφερόμενος στο γεγονός πως δεν έχει επέλθει συμφωνία ακόμη, καθώς η κυρία Μέρκελ κατά κύριο λόγο αντιστέκεται, δήλωσε ότι «έχει διαφανεί ότι η Καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση». «Μια χρεοκοπία θα ήταν αποτυχία για εμάς και την κυρία Μέρκελ, η οποία όμως βρίσκεται εγκλωβισμένη στην πολιτική της αδυναμία να παραδεχθεί ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο».

«Βρισκόμαστε σε μια σκληρή αντιπαράθεση, μια σκληρή διαπραγμάτευση. Ολοι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία στις 20 Φλεβάρη, όμως μετά τις 20 του Φλεβάρη διεξάγεται μεγάλη μάχη να παρθούν πίσω σημεία της συμφωνίας που ήταν επιτυχία για την Ελλάδα. Δεν σκίσαμε το μνημόνιο σε μία νύχτα, δεν ξεφύγαμε από την επιτήρηση μεμιάς, όμως πήραμε συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το μέιλ Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στις κατηγορίες για το ότι ακόμα δεν έχει επέλθει η συμφωνία με τος εταίρους, ο κύριος Τσίπρας τόνισε: «Θα ήταν για ‘μενα πολύ εύκολο να βάλω την υπογραφή μου και να έχω συμφωνία, αλλά όχι μόνο δεν θα πέρναγε από τη Βουλή, αλλά δεν έχω αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό».

Στην συνέχεια, ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους πως «είχαν επιλέξει από πριν εσκεμμένα δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έστησαν αυτή την παγίδα με την βοήθεια ισχυρών ευρωπαϊκών κέντρων και την προπαγάνδισαν κιόλας, ότι πρόκειται για αριστερή παρένθεση» τονισε ο κύριος Τσίπρας. «Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και δείχνουν να αδιαφορούν για τις συνέπειες» πρόσθεσε.

Κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, όταν η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά, τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι με την απόφαση εκείνη, αποκλείστηκε η δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να αναχρηματοδοτούν την Γενική Κυβέρνηση. «Όταν θέσαμε εγώ στον κύριο Ντάισελμπλουμ και ο κύριος Βαρουφάκης στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει μνημόνιο, όμως αυτοί που αποτελούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν αλλάξει άποψη, καθώς θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν, ανάφερε ο πρωθυπουργός σχηματικά.

«Νίκη στα σημεία, αλλά σημαντική», χαρακτήρισε ο κύριος Τσίπρας την κατάργηση της τρόικας και της διαδικασίας αξιολόγησης που συνήθιζαν να ακολουθούν τα στελέχη της.

«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά ούτε και να την δραματοποιήσω, πρέπει να πούμε την αλήθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί ακόμα υπάρχουν στο τραπέζι υφεσιακά μέτρα, οι ομαδικές απολύσεις, οι περικοπές συντάξεων.

«Το θέμα του ασφαλιστικού είναι σοβαρό και θα το βρούμε μπροστά μας, όμως πιστεύει κανείς ότι θα λυθεί στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας; Τελειώνοντας το μνημόνιο και βγαίνοντας από τη λιτότητα θα έχουμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα μπορεί να αντιμετωπίσει “παράπλευρες απώλειες” όπως είναι και το ασφαλιστικό, που ήταν “θύμα” του κουρέματος και της ανεργίας», δήλωσε ο κύριος Τσίπρας.

«Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και εμάς και τους πιστωτές, ώστε να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης και έχοντας αποκαταστήσει τις γέφυρες να συζητήσουμε με μία άνεση, που δεν την βλέπουμε πλέον, γιατί έχουμε καθυστερήσει δραματικά όχι με δική μας ευθύνη, να προετοιμάσουμε το έδαφος με σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία και τους κανόνες της ευρωζώνης για μια μεγάλη συμφωνία. Ετσι κάνουμε μια υποχώρηση και λέμε ελάτε να τα βρούμε, ώστε να συμφωνήσουμε στη συνέχεια», εξήγησε ο πρωθυπουργός για την αναγκαιότητα ύπαρξης της ενδιάμεσης συμφωνίας και επανέλαβε πως είναι αισιόδοξος πως υπάρχουν θέματα σύγκλισης και πως η ελληνική πλευρά θα «τα βρει» με τους εταίρους.

 

Για τον ΕΝΦΙΑ

«Εάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4% θα μπορέσουμε να δούμε στο δεύτερο εξάμηνο το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Εάν δεν το καταφέρουμε, δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι προτεραιότητων, δεν θα μπορέσουμε… Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας, με τις δυνατότητες που θα έχουμε να ανταποκριθούμε στους στόχους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

 

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

«Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι χρήσιμες όταν πουλάς σε καλή τιμή, όχι όταν οι τιμές έχουν πέσει τόσο χαμηλά. ‘Εχουν μια χρησιμότητα όταν επενδύονται στην πραγματική οικονομία και δημιουργούν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, αποδίδουν. Στη δική μας περίπτωση δεν έχουμε τίποτα από τα δύο.  Οι τιμές είναι χαμηλά και ό,τι πουλάμε το βάζουμε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, δεδομένου ότι το χρέος αντί να μειώνεται αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα» ; είπε ο κ. Τσίπρας.

Συμπλήρωσε δε πως: «Λέμε ότι αν είναι να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιούσια μας για να βγούμε από την κρίση, να το κάνουμε παρότι έχουμε διαφορετική προσέγγιση στα θέματα αυτά. Είναι μια από τις υποχωρήσεις μας. Εντούτοις ζητάμε να μην πηγαίνουν τα χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, ένα μέρος του τουλάχιστον να επενδύεται  στην πραγματική οικονομία, να δίνει θέσεις εργασίας,  να πολλαπλασιάζεται ως ανάπτυξη και ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα – αυτό ενδεχομένως να μην μπορεί να καταστεί εφικτό για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει – μια συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου, η λογική των αναπτυξιακών κοινοπραξιών, γιατί με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ένα διαρκές έσοδο που θέλουμε να πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία», βάζοντας στο τραπέζι το ΤΑΙΠΕΔ  όπου υπάρχουν 100-120 εκατ. ευρώ real estate, τη ΔΕΣΦΑ, τη διαδικασία πώλησης της SOKAR με βάση τους κανόνες ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, τον ΟΔΙΕ και τον Αστέρα που ‘όπως ανέφερε έχει κολλήσει στο ΣτΕ.

Τέλος, σημείωσε ότι τα δύο μεγάλα θέματα στα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση είναι το αεροδρόμιο και λιμάνι του Πειραιά.

 

«Ο Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση»

«Τόσο εγώ όσο και το σύνολο της κυβέρνησης στηρίζουμε τον Γιάνη Βαρουφάκη, που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι τη μιλάνε αυτοί, βεβαίως με ριζοσπαστικές θέσεις. Ο κύριος Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση» δήλωσε ο κύριος Τσίπρας αναφερόμενος στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.

Ο κύριος Τσίπρας επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση του κυρίου Βαρουφάκη να μην συμμετέχει στο δείπνο των ομολόγων του υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί κανείς να μην έχει ανθρώπινα συναισθήματα, όταν άλλα λένε μπροστά του και άλλα βγαίνουν και λένε μετά.

Ο πρωθυπουργός τέλος διέψευσε πως οι συσχετισμοί στο Eurogroup είναι «18-1» και απέδωσε τις διαρροές αυτές σε τακτικές διαπραγμάτευσης.

Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, που απέδωσε σε ανάγκη «αναδιοργάνωσης» τις πρόσφατες αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας.

Πού διαφωνούμε με τους εταίρους

Με τους εταίρους διαφωνούμε στο ασφαλιστικό, διαφωνούμε στην περικοπή των συντάξεων, έχουμε θέμα με τα εργασιακά, εκτός από τις ομαδικές απολύσεις, θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και να αποκαταστήσουμε τον κατώτατο μισθό, κάτι που θα γίνει σταδιακά, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διαφωνούμε στο ΦΠΑ κι αυτά δεν είναι καπρίτσια, ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας: «Δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα», ενώ τόνισε πως υπάρχει η σκέψη της επιβολής φόρου «πολυτελούς διανυκτέρευσης».

«Εχουμε προτείνει, ειδικά στα νησιά που υπάρχει μεγάλη κίνηση, να βάλουμε την υποχρέωση η συναλλαγή πάνω από 50 ή 70 ευρώ να γίνεται μόνο με πιστωτική κάρτα».