Α.Τσίπρας: Οι δανειστές θα πάρουν τα λεφτά τους – Σαμαράς – Ρέντζι …καλοί μαθητές

Ο Α.Τσίπρας διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι “τα λεφτά τους θα τα πάρουν, αλλά τη χώρα δεν θα την πάρουν», κατά την ομιλία του το απόγευμα της Παρασκευής σε συγκέντρωση στην πλατεία Πιάτσα Φαρνέζε, του ιταλικού ψηφοδελτίου «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» (έλαβε 4% στις ευρωεκλογές του Μαΐου).

Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή έκδοση της  εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, ρωτήθηκε το πως βλέπει τη συνάντηση  Σαμαρά – Ρέντζι. Απάντησε ότι  «Καλώς τον συνάντησε, νομίζω ότι η προσπάθεια να υπάρξει μια συμμαχία, ένα μέτωπο ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωπαϊκού νότου, ένα μέτωπο διεκδίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση, είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Ωστόσο, όπως είπε, θεωρεί ότι για να έχει στοιχειώδεις δυνατότητες επιτυχίας η προσπάθεια αυτή, χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική στρατηγική από εκείνη που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και που φαίνεται ότι πάει να ακολουθήσει και ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Τη στρατηγική, δηλαδή, του καλού μαθητή»

Σε σχέση με τη νέα Κομισιόν, δήλωσε ότι ελπίζει «η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην ανακυκλώσει πολιτικά στην Ευρώπη το μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας» και «σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μπαρόζο, να υπηρετήσει την Ευρώπη και τους πολίτες της και όχι το νεοφιλελεύθερο δόγμα και την κυρία Μέρκελ». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «oι κυβερνήσεις των δανειστών εκχωρούν στον ιδιωτικό τομέα δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσια περιουσία και δημόσιο φυσικό πλούτο, παραβιάζοντας το υπέρτατο κριτήριο του δημόσιου συμφέροντος».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, στην έδρα του ιταλικού κοινοβουλίου.