Α.Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων – Κοινωνική, οικονομική, πολιτική σταθερότητα

 

Αλέξης Τσίπρας στο ΚΕΑ: Ζητούμε άμεσα εκλογές και αυτοδυναμία‏«Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται την κοινωνική, οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα», είπε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας το πρωί στη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ζήτησε εκλογές και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαιτίας της στάσης της, υπάρχει σήμερα «πολιτική και θεσμική αβεβαιότητα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «υπάρχει καθολική πολιτική βεβαιότητα ότι η επόμενη κυβέρνηση του τόπου θα είναι κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «κυβέρνηση όλων των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων» και «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του, που όπως είπε βρίσκονται στον αντίποδα της ακολουθούμενης πολιτικής στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Η λιτότητα, είπε ο κ. Τσίπρας, εκτός από ατελέσφορη και αδιέξοδη στην αντιμετώπιση της κρίσης, τώρα αποδεικνύεται και επικίνδυνη. Σημείωσε επιπλέον ότι ο κίνδυνος να ξαναβυθιστεί η Ευρώπη στην ύφεση καθιστά αναγκαία μια ριζική πολιτική στροφή, μια ριζική πολιτική στροφή που ίσως ξεκινήσει από την Ελλάδα και την επερχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν αντέχει άλλο το ‘success story’ ενός ιδιόμορφου τρίτου κόσμου της φτώχειας και των αποκλεισμών που γέννησε η πολιτική των μνημονίων στην Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται ο τόπος για να ορθοποδήσει είναι σιγουριά και σταθερότητα».

Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση Σαμαρά ότι «εγγυάται τη μη διεκδίκηση και την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την αστάθεια» και ότι «έχει μετατρέψει τη δική της εγγενή αστάθεια από την πολιτική που ασκεί σε συνολική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική αστάθεια για τον τόπο».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία λύση, καμία νέα συμφωνία δίχως την έγκριση, την επικύρωση του λαού». Ζήτησε δε τη διεξαγωγή εκλογών και «ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη».

Αναλύοντας περαιτέρω τη θέση του αυτή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο:

– Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο.

– «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

– Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.

– Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

– Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

– Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ισχυρή λαϊκή εντολή για να κάνει επίσημη θέση της χώρας τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου. Για το ίδιο θέμα είπε ότι για το κόμμα του το θέμα του κατοχικού δανείου αποτελεί, όχι απλώς διμερή διαφορά, αλλά ευρωπαϊκή εκκρεμότητα, γιατί συνδέεται με το οριστικό κλείσιμο του πιο οδυνηρού κεφαλαίου της ευρωπαϊκής ιστορίας και αυτό, πρόσθεσε, «το έχουμε καταστήσει σαφές στους εταίρους μας».

Πηγή: ΑΜΠΕ