ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Σε κατάσταση πολέμου κατά της Σεούλ – Γυρνάμε στο 1950 – Μήνυμα από τη Μόσχα

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα έχει τεθεί σε “κατάσταση πολέμου” κατά της Νότιας Κορέας, κλιμακώνοντας τη σκληρή ρητορική εναντίον της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, η οποία οξύνθηκε μετά τις νέες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιόνγκγιανγκ, εξ αιτίας των πυρηνικών δοκιμών που εξελίσσει.

 Σοβαρά λαμβάνει την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ο Λευκός Οίκος.

«Από τη στιγμή αυτή και μετά, οι σχέσεις Βορρά-Νότου, εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ του Βορρά και του Νότου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως», αναφέρεται σε βορειοκορεατική ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA και κοινοποιήθηκε σε όλα τα θεσμικά και στρατιωτικά όργανα του καθεστώτος.

Τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου είναι σε τεχνική “κατάσταση του πολέμου” επί σειρά δεκαετιών, καθώς ο κορεατικός πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή και όχι με κάποια συνθήκη ειρήνης.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι λαμβάνει “σοβαρά” την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον της Νότιας Κορέας, σημειώνοντας ότι παρόμοιες απειλές από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ δεν είναι συχνές.

«Είδαμε τη νέα ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας. Παίρνουμε στα σοβαρά αυτές τις απειλές και είμαστε σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας, ειδικά τη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Κέιτλιν Χάιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟΙ ΤΗ ΜΟΣΧΑ: ΗΡΕΜΗΣΤΕ ΟΛΟΙ!

Υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση ζήτησε σήμερα η Ρωσία από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα όπως και τις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι στη χώρα έχει κηρυχθεί κατάσταση πολέμου κατά της Σεούλ.

«Αναμένουμε από τα δύο στρατόπεδα να επιδείξουν μέγιστη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση και ότι κανείς δεν θα ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ ο Γκριγκόρι Λογκβίνοφ, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν μπορούμε φυσικά να μείνουμε αδιάφοροι την στιγμή που υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ