ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Συντηρητικοί και σοσιαλιστές διεκδικούν την πρωτιά – Αβεβαιότητα για κυβέρνηση λόγω απλής αναλογικής

Τα εκλογικά τμήματα στη Βουλγαρία άνοιξαν  για τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, που πραγματοποιείται με το σύστημα της απλής αναλογικής σε έναν γύρο, είναι εντελώς αβέβαιο. Σε χθεσινές σφυγμομετρήσει, το συντηρητικό κόμμα GERB του τέως πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και οι σοσιαλιστές του PSB φέρονται να διεκδικούν στήθος με στήθος την πρωτιά.
Δημοσκόπηση του Sova Harris δίνει 20,9% στο GERB και 20,4% στους Σοσιαλιστές. Οι υπόλοιπες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, όπως αναφέρει το Reuters, σχηματίζουν παρόμοια εικόνα. Για να καταφέρει να κυβερνήσει, το πρώτο κόμμα θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον 43% που θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των 240 εδρών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL) της τουρκικής μειονότητας, το εθνικιστικό  κόμμα «Ατάκα» και το κεντρώο κόμμα «Βουλγαρία για τους Πολίτες» της πρώην Ευρωπαίας επιτρόπου  Κούνεβα, αναμένεται να ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 4% και να  αντιπροσωπευθούν στο Κοινοβούλιο.

Οι παλλαϊκές διαδηλώσεις, συχνά βίαιες, του  χειμώνα κατά της φτώχειας και της διαφθοράς, προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης Μπορίσοφ και την προκήρυξη πρόωρων  εκλογών.