ΒΟΥΛΗ: ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ “ΚΟΚΚΙΝΑ” ΔΑΝΕΙΑ – “Παρών” από Κακλαμάνη, Κασσή

 

[UPD] Υπερψηφίστικε στη Βουλή η τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο. Στην ονομαστική ψηφοφορία “ναι” είπαν 147 βουλευτές, “όχι” 112 και “παρών” οι κκ Απ. Κακλαμάνης και Μιχ. Κασσής.

Σε ότι αφορά την ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τα κόκκινα δάνεια, “ναι” είπαν 165 βουλευτές, “όχι” 83 και “παρών” 13 βουλευτές. Συνολικά 39 βουλευτές δεν πήραν μέρος στη διαδικασία.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ 

Απόστολος Κακλαμάνης και Μιχάλης Κασσής ψήφισαν «παρών» στην ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από την ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.

Της ανακοίνωσης του Προεδρείου της Βουλής είχε προηγηθεί παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Βλάχου, ο οποίος σε έντονο ύφος είχε ζητήσει την ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ από τον Γκίκα Χαρδούβελη πριν από την ονομαστική ψηφοφορία, «όπου θα κληθούν να ψηφίσουν, βεβαίως, κάτι διαφορετικό από εκείνο που είχαν ψηφίσει».

«Υπάρχει και αίτημα από τους βουλευτές της πλειοψηφίας να μάθουν ποιος τους παραπλάνησε και κάποιος πρέπει ενδεχομένως να πάει σπίτι του» ανέφερε ο κος Βλάχος.

Σε διαφορετικό ύφος αργότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης απέδωσε την τροπολογία σε «ασυνεννοησία» και σημείωσε: «Η κοινωνία έχει μείνει με την εντύπωση πως αλλάξαμε τη ρύθμιση επειδή μας πίεσε η τρόικα. Ουδέν αναληθέστερον. Από την πρώτη μέρα ήταν προφανές πως μιλούσαμε μονάχα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και όχι για τα βεβαιωμένα. Προφανώς, πρέπει να ψηφιστεί η τροπολογία, γιατί από την αρχή έτσι ήταν γραμμένη».

«Έστω και τώρα ο κος Χαρδούβελης οφείλει να έρθει και να μας πει αν η τροπολογία του επεβλήθη από την τρόικα ή ήταν δική του σύλληψη» ανέφερε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας. Ο κος Δρίτσας εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση του Προεδρείου να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία αύριο το μεσημέρι, εκτός του προγραμματισμού της Ολομέλειας, και ζήτησε να διεξαχθεί σε κανονική συνεδρίασή της την Τρίτη – κάτι που δεν έγινε δεκτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραιτήθηκε ο βουλευτής Ανδρέας Ψυχάρης – Στη θέση του ο Αλ. Μωραϊτάκης

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΒΟΥΛΗ – ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ: Σήμερα στις 12.00 …ξυρίζουν τον γαμπρό – Έξαλλοι βουλευτές με τον Γκ.Χαρδούβελη

Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι  στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ  για την τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο.

Παράλληλα θα διεξαχθεί και η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

Η τροπολογία για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ προκαλεί κραδασμούς στους κόλπους της συγκυβέρνησης, με βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ  να ασκούν δριμεία κριτική στο υπουργείο Οικονομικών.

– Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης προανήγγειλε ότι δεν θα ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, ενώ έκανε λόγο για υπουργείο Οικονομικών «μπάχαλο».

– Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος κάλεσε τον κ. Χαρδούβελη να ζητήσει συγγνώμη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης από τους βουλευτές και να εξηγήσει πού οφείλεται το λάθος. «Προφανώς εδώ υπάρχει θέμα», τόνισε και υπογράμμισε ότι «χάσαμε επικοινωνιακά το όλο θέμα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό».

– Έντονες επικρίσεις κατά του υπουργού Οικονομικών επί της διαδικασίας με την οποία έφτασε η τροπολογία στη Βουλή, εξέφρασε και η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.

– Υπέρ της εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά όχι και της εξαίρεσης του φόρου εισοδήματος και των άλλων οφειλών τάχθηκε τέλος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής.«Ο νόμος είναι πάρα πολύ καλός, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα δεχθώ να αποσυρθεί η β’ υποπαράγραφος», είπε και πρόσθεσε με έμφαση: «Το θέμα του ΕΝΦΙΑ μπορώ να το δεχτώ, αλλά όχι την κατάργηση όλων των άλλων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΡΙΣΤΙΚΟ: ΕΚΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ Ο ΕΝΦΙΑ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ