Βάζει “χέρι” και στο ΕΣΠΑ η τρόικα

Βρυξέλλες και Βερολίνο σχεδιάζουν έναν νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό ο οποίος θα λειτουργήσει με βάση τα περισσευούμενα κεφάλαια του ΕΣΠΑ και των τοπικών αποταμιευτικών αποθεμάτων, αναφέρει η εφημερίδα «Κεφάλαιο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο η διαχείριση των αναπτυξιακών κονδυλίων να μην βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου, αλλά στα γερμανικά ταμιευτήρια τα οποία βρίσκονται υπό ίδρυση στην ελληνική επαρχία και στην αναπτυξιακή τράπεζα όταν συγκροτηθεί.

Οι λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν το ελληνικό κράτος να έχει ρόλο- κλειδί στον αναπτυξιακό μηχανισμό, είναι η αδυναμία που εμφανίζει η κυβέρνηση σε τρεις βασικούς τομείς για την επιτυχία του προγράμματος: τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενεργοποίηση των κοινοτικών πόρων σε αναπτυξιακό πλάνο και την φορολογία.

Πως θα γίνει η χρηματοδότηση

Υπάρχει μάλιστα, πλάνο ενεργοποίησης στην Ελλάδα χρηματοπιστωτικών μονάδων γερμανικής προέλευσης, μέσω των οποίων οι κοινοτικοί πόροι θα διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα. Οι χρηματοπιστωτικές μονάδες, είναι το «Επενδυτικό Ταμείο» και η «Αναπτυξιακή Τράπεζα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Τα κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα χρειαστεί το «Επενδυτικό Ταμείο», θα τα διαθέσει η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα, ενώ θα συμπεριληφθούν και άλλα 100 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ και 50 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τέλος θα διατεθούν και 200 εκατ. ευρώ επιπρόσθετα από το ελληνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.