Βέλη του γερμανικού CSU κατά της Κομισιόν – «Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά για Γαλλία – Ελλάδα»

bundestag1Τα βέλη του κατά της Κομισιόν για τη διακριτική μεταχείριση της Γαλλίας, όσον αφορά τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος στρέφει το γερμανικό CSU.

Ένα ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) —του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ στη Βαυαρία— επέκρινε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει άλλα δύο χρόνια στη Γαλλία για να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματός της, σύμφωνα με μια επιστολή η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Την περασμένη Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δίνει προθεσμία στη Γαλλία ως το 2017 για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ της, χωρίς να υπαγάγει το Παρίσι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματός και προσφέροντας στη γαλλική κυβέρνηση μια νέα περίοδο χάριτος, παρότι αθέτησε και τη δεύτερη προθεσμία για να βάλει τα δημοσιονομικά της σε τάξη.

Η Γκέρντα Χάσελφελτ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CSU, ανέφερε σε μια επιστολή της προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με ημερομηνία 27η Φεβρουαρίου ότι η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για την απόφαση αυτή των Βρυξελλών αφήνει μια «άσχημη επίγευση».

Η Χάσελφελτ έγραψε: «Τώρα, σε μια στιγμή που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ευθύνη μας για την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ενώ εργαζόμαστε για την εμπέδωση της αρχής της αλληλεγγύης με αντάλλαγμα τη σταθερότητα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην επιτρέπουμε καμιά εξαίρεση».

Η ίδια υπενθύμισε ότι η ευρωζώνη ασκεί έντονες πιέσεις στην Ελλάδα να τηρήσει τους κανόνες που έχει θέσει το Eurogroup και, παρότι δεν θέλει να συγκρίνει την Ελλάδα με τη Γαλλία, η «άκαμπτη δράση» είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι η Ευρώπη και η ευρωζώνη να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους.

«Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε την επικίνδυνη εντύπωση ότι θέλουμε να εφαρμόζουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά», σημείωσε η Χάσελφελτ, προσθέτοντας πως πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.