ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΟΪΜΠΛΕ: Διορία έως την 30η Ιουνίου στην Ελλάδα

schaeuble1

[UPD] Το πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει πάρει δυο φορές παράταση. Αν η Ελλάδα θέλει να επωφελεί από τα κεφάλαια που εκκρεμούν τότε πρέπει να έλθει σε μια συμφωνία έως την 30η Ιουνίου, δήλωσε στο Bloomberg o B. Σόιμπλε.

Ερωτηθείς εάν αυτή είναι η προθεσμία για την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι «αυτή είναι η προθεσμία του προγράμματος».

«Oτιδήποτε και να συμβεί στην χώρα, η Ελλάδα θα παραμείνει πάντα μέρος της Ευρώπης, της Ευρωπαικής Ενωσης», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών.

Για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για αυτό. Το αν θα διαθέτει τα κεφάλαια για να ανταπεξέλθει στις δεσμεύσεις της αυτό εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Κάθε προσδοκία για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου για την Ελλάδα διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε. 

«Κανείς δεν αναμένει λύση για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου» δήλωσε και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης ενώ χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Σύμφωνα με τον γερμανό πολιτικό, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά ότι κάποια ημέρα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. «Η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο, χωρίς να είναι ανταγωνιστική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος εξάλλου στη νέα κυβέρνηση, o κ. Σόιμπλε είπε ότι έχει καταστρέψει τις προόδους που είχε κάνει η προηγούμενη.  «Δεν βλέπω μετάδοση στις αγορές από τα προβλήματα της Ελλάδας, οι αγορές έχουν υπολογίσει όλες τις πιθανότητες» πρόσθεσε.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 

Ως μη ρεαλιστική κρίνει η γερμανική κυβέρνηση, την πιθανότητα οι χώρες της ζώνης του ευρώ να καταβάλουν τον τρέχοντα μήνα μια νέα δόση βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε μια εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τη δεδομένη στιγμή «διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα» και εάν υπάρξει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, θα γίνει το επόμενο βήμα που θα αφορά συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας.

Όπως σημείωσε επίσης ή ίδια εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πρόκειται για μια «περίπλοκη διαδικασία και ουδείς στο Eurogroup περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 24 Απριλίου»