Βρυξέλλες – Σύνοδος Κορυφής: Τα άκουσε η Μέρκελ από Ολάντ, Ρέντζι και Κάμερον

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε από την Ευρώπη «να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία» με την επικράτηση της ακροδεξιάς στη χώρα του και να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της.

Χαρακτήρισε δε τη νίκη του Εθνικού Μετώπου «τραυματική» τόσο για τη Γαλλία όσο και για ολόκληρη την ΕΕ.

«Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη. Χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει. Η Γαλλία δεν μπορεί να ζήσει απομονωμένη και φοβισμένη», ανέφερε ο Ολάντ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, είναι επείγουσα η ανάγκη να προσδιοριστεί ξανά η ευρωπαϊκή οικοδόμηση με επίλυση των προβλημάτων της ανεργίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι στη Σύνοδο θα προβάλει με απαιτητικό τρόπο το αίτημα του για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης.

“Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίες και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον. “Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες και να μην παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό, τόνισε και είπε ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη μέλη με περιορισμένο το ρόλο της Ευρώπης στα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία. «Η ΕΕ δεν μπορεί απλά να διαχωρίζει τη θέση της από αυτά τα αποτελέσματα και να συνεχίσουμε όπως πριν. Χρειαζόμαστε αλλαγή», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, ο οποίος εμφανίζεται ενισχυμένος μετά τα ιστορικά υψηλά αποτελέσματα που έφερε στο κόμμα της κεντροαριστεράς στην Ιταλία, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να στραφεί προς την ανάπτυξη και να ενισχύσει την απασχόληση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Μέρκελ, πίστη στην πολιτική γραμμή του Βερολίνου τόνισε ότι ο καλύτερος δρόμος για την ανάπτυξη είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας.