Β. Σόιμπλε: Αληλλεγγύη δεν σημαίνει να εκβιάζεις – Το πρόγραμμα δεν αλλάζει

soimple-i-ellada-den-mporei-na-allaksei-to-programma.w_l

Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για τη συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια δύσκολη απόφαση.

Όπως τόνισε ο Γερμανός υπουργός, η τετράμηνη παράταση δεν αφορά νέα δισ. ευρώ για την Ελλάδα ή αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης. Αφορά στο να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει τα μέτρα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους μονομερώς.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς την συμφωνία από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι στην Ελλάδα θα πάρει περισσότερο χρόνο σε σχέση με άλλες χώρες προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που της αναλογούν. Η αλληλεγγύη έχει κάποια σχέση με την αξιοπιστία».

Επίσης τόνισε οτι η παράταση του προγράμματος μπορεί να ακυρωθεί αν η Ελλάδα δεν τηρήσεις τις δεσμέυσεις της. Τέλος, απευθυνόμενος στους Γερμανούς βουλευτές είπε: “Ως Γερμανοί πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη”.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Περνάει απ’τη γερμανική Βουλή η ελληνική παράταση – Μεγάλη πλειοψηφία

Ψηφοφορία για την παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας θα διεξαχθεί σήμερα στη γερμανική Βουλή  (Bundestag). Τα μέλη της Βουλής αναμένεται να ψηφίσουν την παράταση της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αν και, σε μεγάλο ποσοστό, απρόθυμα, εξαιτίας ανησυχιών ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Η πλειοψηφία των βουλευτών της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) τάχθηκαν χθες υπέρ της παράτασης, ενώ οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της παράτασης. «Αυτό το κάνουμε όχι εξαιτίας των άξεστων σχολίων (εκ μέρους της Ελλάδας), αλλά διότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης» δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε  την έγκριση της παράτασης της ελληνικής σύμβασης με το επιχείρημα ότι η Αθήνα δεν εξασφαλίζει ηπιότερους όρους, αλλά απλώς περισσότερο χρόνο.