ΓΕΜΗ: Νέες διαδικασίες εγγραφής – Ηλεκτρονικά η κατάθεση δικαιολογητικών

Χαμηλότερο κόστος και μικρότερη δαπάνη χρόνου σημαίνει για τις επιχειρήσεις η ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), η αναμόρφωση των διαδικασιών απονομής εμπορικού σήματος και κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και η δημιουργία σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοσίων συμβάσεων.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, με την ηλεκτρονικοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) «ενώ σήμερα, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, μια επιχείρηση χρειάζεται ακόμη και 7 μήνες για να πάρει ένα πιστοποιητικό, όπως πχ για την αλλαγή στο διοικητικό της συμβούλιο, στο μέλλον τα πιστοποιητικά θα μπορούν να τα λάβουν οι εταιρείες το πολύ σε 2-3 ημέρες ακόμη και αυθημερόν».

Όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα, με την ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών κατάθεσης σήματος και κατοχύρωσης βιομηχανικής ιδιοκτησίας θα μειωθούν τα τέλη κατά 20%, ενώ για τις δημόσιες συμβάσεις εκτιμάται ότι η ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος θα επιφέρει 15% κατά μέσον όρο εξοικονόμηση δαπανών για το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει εξοικονομήσει το κράτος 1 εκατ. ευρώ από μόλις 12 κατακυρώσεις που ακολούθησαν την ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ επιτεύχθηκε 25% μείωση της δαπάνης σε διαγωνισμό του υπουργείου Ανάπτυξης που διενεργήθηκε πρόσφατα ηλεκτρονικά.

Οι αλλαγές, αναλυτικά, είναι οι εξής:

– Εξ αποστάσεως κατάθεση από τον επιχειρηματία κάθε πράξης με ηλεκτρονική διασύνδεση με το ΓΕΜΗ.

– Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

– Άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση σε στοιχεία επιχειρήσεων από όπου και αν βρίσκεται ο επιχειρηματίας.

– Απελευθέρωση επιχειρηματία από τη δέσμευση να επισκέπτεται πολλές υπηρεσίες.

– Ταχύτερη έκδοση άδειας, πιστοποιητικών, έγκρισης λειτουργίας των εταιρειών.

Αλλαγές σε σήματα και βιομηχανική ιδιοκτησία.

– Ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών κατάθεσης σήματος και κατοχύρωσης βιομηχανικής ιδιοκτησίας με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

– Στόχος η αύξηση της εμπιστοσύνης και συμβολή στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

– Ειδικότερα δίνεται η δυνατότητα κατάθεσης σήματος ηλεκτρονικά απ΄ όπου και να βρίσκεται ο κάθε ενδιαφερόμενος με εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

– Δυνατότητα κατάθεσης σήματος όλο το εικοσιτετράωρο.

– Ηλεκτρονική κατάθεση κάθε σχετικού εγγράφου (εξουσιοδότηση, παραβόλου, κλπ).

Μείωση γραφειοκρατίας και εξοικονόμηση πόρων από τις Δημόσιες Συμβάσεις

– Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοσίων συμβάσεων για πρώτη φορά καταγράφονται συνολικά οι δημόσιες συμβάσεις της χώρας.

– Το σύστημα είναι ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους.

– Εξ αποστάσεως συμμετοχή του επιχειρηματία, εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

– Πλέον ο κάθε πολίτης, ελεγκτής, επιχειρηματίας μπορεί να γνωρίζει ποιος ζητά να αγοραστεί κάτι, ποιες οι προδιαγραφές και οι όροι, με ποιόν υπεγράφη η σύμβαση και ποιο είναι το τίμημα.