ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Δε θέλει να δει Μπερλουσκόνι, ούτε…ζωγραφιστό…

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιταλία και κυρίως την άνοδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις δημοσκοπήσεις η γερμανική κυβέρνηση. «Δεν παίρνουμε φυσικά το μέρος κανενός στον προεκλογικό αγώνα. Αλλά ελπίζουμε όποιος κι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση, να συνεχίσει την φιλοευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δηλώνει στη σημερινή Süddeutsche Zeitung ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Εμφανώς πιο δηκτικός ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, Ρούμπρεχτ Πόλεντς ο οποίος σημειώνει προς την ίδια εφημερίδα: «Η Ιταλία χρειάζεται μια πολιτική ηγεσία με την οποία να συνδυάζουμε το μέλλον. Αναμφίβολα αυτό δεν ισχύει για τον Μπερλουσκόνι».

Μολονότι ο Γκίντο Βεστερβέλε είναι αρκετά πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις του, παρατηρεί η εφημερίδα, το σχόλιό του συνιστά σαφή προειδοποίηση. Όπως αναφέρει το περιβάλλον του γερμανού υπ. Εξωτερικών, ο κ. Βεστερβέλε παρακολουθεί πολύ στενά τον ιταλικό προεκλογικό αγώνα καθώς, λόγω του μεγέθους και της οικονομίας της, η Ιταλία θεωρείται «χώρα-κλειδί για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους». Ως εκ τούτου θεωρείται ύψιστης σημασίας η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας που χάραξε ο τεχνοκράτης Μόντι, όχι μόνον για την Ιταλία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.