ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μέρκελ εναντίον …Μέρκελ στις εκλογές!

Καμπάνια και αρνητική καμπάνια με κύριο πρόσωπο τη Μέρκελ στην πρώιμη φάση της προεκλογικής εκστρατείας. Το CDU ποντάρει στην υψηλή δημοτικότητά της, το SPD φέρνει στο προσκήνιο τα αρνητικά της νυν κυβέρνησης.

Για τις στρατηγικές κεφαλές στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα –όπως εξάλλου και στο Σοσιαλδημοκρατικό- είναι σαφές ότι επτά εβδομάδες πριν τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου ξεκινά η περίοδος της αφισοκόλλησης με μεγάλα και μικρά πλακάτ. Κεντρική φυσιογνωμία για την CDU είναι φυσικά η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Δεν αφήνουμε αυτό το αποκλειστικό προνόμιο στο SPD» είπε χθες με νόημα ο γενικός γραμματέας του CDU Χέρμαν Γκρέε υπονοώντας την αρνητική προεκλογική στρατηγική με κύριο πρόσωπο την Μέρκελ στις αφίσες του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, όπου δίνεται έμφαση στις αδυναμίες της νυν κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει αρκετή τριμμένη σοκολάτα»

Η «παρουσία» της καγκελαρίου στα προεκλογικά πλακάτ του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ακολουθεί ειδικούς κανόνες δραματουργίας. Στα μεγάλα το κύριος βάρος πέφτει σε θέματα ουσίας με συνθήματα όπως «Καλή εργασία για νέες ιδέες, έτσι παραμένει η Γερμανία ισχυρή».  Για να κάνουμε τη σύγκριση το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα χρησιμοποιεί το σλόγκαν «ΕΜΕΙΣ για την νομοθέτηση κατώτατου ημερομισθίου».

Στις μικρότερες σε μέγεθος αφίσες του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος υπάρχουν φωτογραφίες και των δύο κύριων αντιπάλων για τον θώκο της καγκελαρίας, της Μέρκελ και του Στάινμπρουκ. Υπάρχουν όμως και τα φυλλάδια. 800.000 φυλλάδια θα μοιράσει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα με την φωτογραφία της Μέρκελ και τη φράση «Η καγκελάριος για τη Γερμανία». Και τέλος υπάρχουν τα ακόμη μικρότερα φυλλάδια, με πιο προσωπικές φωτογραφίες της Μέρκελ σε μικρότερη ηλικία αλλά και από την πολιτική της καριέρα με προγραμματικά συνθήματα, όπως «Ελευθερία και ασφάλεια πάνε για μένα μαζί».

Οι χριστιανοδημοκράτες ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν και μερικές λεπτομέρειες από την προσωπική ζωή της καγκελαρίου, όπως η ικανοποίηση του συζύγου της για τη ζαχαροπλαστική της δεινότητα. Με μια εξαίρεση: «μόνο στα γλυκά παραπονιέται, ως γιος ζαχαροπλάστη, ότι δεν βάζει αρκετή τριμμένη σοκολάτα», διευκρινίζεται στα φυλλάδια…

«Μαζί» και «εμείς»

Με ή χωρίς τριμμένη σοκολάτα τα προεκλογικά πλακάτ του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος είναι γεμάτα με φράσεις που λένε τα πάντα αλλά και τίποτα, όπως παρατηρεί το Spiegel: «ισχυρή οικονομία», «ασφαλής εργασία», «περισσότερα για την οικογένεια», «σταθερά δημοσιονομικά». Και το υπερ-σύνθημα του CDU: «μαζί επιτυχημένοι». Το αντίστοιχο του Σοσιαλδημοκρατικού δεν παραλλάσσει και πολύ:

«Το ΕΜΕΙΣ αποφασίζει».

Πάντως παρά το ότι η Μέρκελ, που η δημοτικότητά της βρίσκεται σταθερά στα ύψη, αποτελεί το μεγάλο προεκλογικό ατού, οι υπεύθυνοι επικοινωνιολόγοι αποφάσισαν να εστιάσουν στο πρόσωπό της στη διάρκεια της καυτής προεκλογικής περιόδου που ξεκινά μετά τα μέσα Αυγούστου. Το κόμμα έδωσε πρόγευση του προεκλογικού υλικού. Σε φυλλάδια θα εμφανίζεται η φωτογραφία μιας χαμογελαστής και προσιτής Μέρκελ, αλλά όχι λιγότερο «ηγετικής»,  όπου θα υπάρχουν σύντομες βιογραφικές και πολιτικές φράσεις, όπως «τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας» ή «μου αρέσει η δουλειά μου». Όλα αυτά λίαν προσεχώς…

Πηγή: Deutsche Welle