ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: Πολιτική λύση προκρίνει ο Ν. Κοτζιάς

kotziasΥπέρ μιας μιας πολιτικής παρά μιας νομικής λύσης για τις επανορθώσεις, στην οποία θα μπορούσε να συμβάλει μια Επιτροπή ελλήνων και γερμανών ειδικών, τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με συνέντευξή του στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung. 

 «Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθούν δρόμοι να συζητήσουμε με την Γερμανία λογικά για συγκεκριμένα προβλήματα», δηλώνει ο κ. Κοτζιάς και προτείνει την σύσταση Επιτροπής επιστημόνων από τις δύο χώρες: «Πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ η εφημερίδα επισημαίνει ότι το θέμα του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου για τη Νεολαία που ιδρύθηκαν το 2014 επρόκειτο να απασχολήσουν μεταξύ άλλων και την αποψινή συνάντηση των δύο υπουργών.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρεται σε ένα «κούρεμα», αλλά χωρίς συγκεκριμένες απαιτήσεις, ενώ περιγράφει την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ ως έναν «πολύ λογικό άνθρωπο που σκέφτεται το μέλλον της Ευρώπης». Προσθέτει δε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μην αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα – επειδή θα μπορούσαν έτσι «εκατομμύρια άνθρωποι» από την Μέση Ανατολή να πάρουν τον δρόμο για τον Βορρά.

Συνάντηση σε δείπνο εργασίας είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας, Νίκος Κοτζιάς και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο Βερολίνο την Κυριακή.

Αναφερόμενος στον σκοπό της συνάντησης, η οποία είναι η δεύτερη των δύο υπουργών στο Βερολίνο σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε την Παρασκευή:
«Οι δύο υπουργοί είναι πεπεισμένοι ότι στην σημερινή κατάσταση αξίζει κάθε προσπάθεια συμβολής στην αποκλιμάκωση των συζητήσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Υπάρχουν δύσκολα θέματα τα οποία αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες όμως βρίσκονται παραδοσιακά σε φιλική εταιρική σχέση. Σε αυτό το πνεύμα θέλουν οι δύο υπουργοί να διαβουλευθούν για το πώς θα μπορέσει να συνεχιστεί εποικοδομητικά η συνεργασία μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας».