ΓΙΑΤΙ “ΒΟΥΛΙΑΞΕ” Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ

Σε τρεις καταλυτικούς παράγοντες αποδίδει τη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας, πρώην trader της Goldman Sachs.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, εκτός από την πολιτική αναταρχή που επικρατεί στην Τουρκία, το tapering του προγράμματος αγοράς ομολόγων και το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, οδηγούν την τουρκική λίρα σε αλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ.

«Ο περιορισμός του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed άσκησε σημαντικές πιέσεις στην τουρκική λίρα. Μάλιστα, σε συνδυασμό με το τεράστιο έλλειμμα τρέχουσων συναλλαγών και τα εγχώρια πολιτικά προβλήματα, οι εν λόγω πιέσεις εντάθηκαν ακόμη περισσότερο» σύμφωνα με τον  Enis Taner,  αναλυτή της Risk Reversal και πρώην trader της Goldman Sachs.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ: Ανακάμπτει ενόψει παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας

UPD] Η τουρκική λίρα ανακάμπτει μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση πολιτικής την Τρίτη για να βάλει στοπ στην ελευθερη πτώση που κατέγραφε το νόμισμα.

Η κίνηση ερμηνεύθηκε από την αγορά ως ένδειξη ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τα επιτόκια, στέλνοντας τη λίρα στο 0,4325 έναντι του δολαρίου ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε αγγίξει το 0,4185.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε σε δήλωσή της ότι η απόφαση θα δημοσιευθεί τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

 Έκτακτη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας 

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί αύριο, Τρίτη, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, μετά την βουτιά του νομίσματος που συνεχίζεται και σήμερα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθερότητα των τιμών.

Σπάει το ένα ιστορικό χαμηλό πίσω από το άλλο

Συνεχίζεται η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, καταρρίπτοντας το ένα ιστορικό χαμηλό πίσω από το άλλο.

Αυτήν την ώρα βρίσκεται στα 2,3578/ δολ. και στα 3,2282/ευρώ, από 2,3242/δολ και 3,1799/ευρώ αντίστοιχα την Παρασκευή.

Η παγκόσμια μετατόπιση κεφαλαίων, από τις αναδυόμενες οικονομίες στο δολάριο πιέζει ακόμη περισσότερο το τουρκικό νόμισμα που ακολουθεί το νοτιοαφρικανικό ραντ, το ρωσικό ρούβλι και το πέσο Αργεντινής που βρίσκονται σε περιδίνηση.