ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΕΙ ΟΜΠΑΜΑ…ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ…

Έκκληση στον αμερικανό πρόεδρο να βοηθήσει την Ευρώπη να σωθεί από τον εαυτό της απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με κείμενο του στην επιθεώρηση «Foreign Policy».
Το πρώτο βήμα, σημειώνει, πρέπει να είναι η σωτηρία της Ελλάδας. «Ξανά και ξανά η χώρα μου έδωσε όρκο πίστης στο κυρίαρχο ευρωπαϊκό δόγμα της σκληρής λιτότητας αλλά όπως φάνηκε για τις αγορές ποτέ δεν μπορέσαμε να φτάσουμε τις περικοπές αρκετά βαθιά. Η Ευρώπη πρέπει να πει ότι “Η κρίση τελειώνει εδώ. Η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης. Τελεία και παύλα”», σημειώνει.
Για είναι μια τέτοια δήλωση αξιόπιστη, απαιτείται η υποστήριξη της μεγαλύτερης και ακόμα πιο δυναμικής οικονομίας του κόσμου. «Εδώ βρίσκεται ο ρόλος του Ομπάμα», εξηγεί. «Πάνω από όλα ο πρόεδρος Ομπάμα  θα πρέπει να υπενθυμίσει στους Γερμανούς πως οι ΗΠΑ στήριξαν τη χώρα τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά και στα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση του Τείχους και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Και θα πρέπει να πείσει την Καγκελάριο Μέρκελ να κάνει ότι πρέπει για να δουλέψει η Ευρώπη – και να τη διαβεβαιώσει ότι για μια ακόμα φορά οι αμερικανοί θα βοηθήσουν», προτείνει.
Ο κ. Παπανδρέου παρατηρεί ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν ως υποκριτές τους αμερικανούς επειδή θεώρησαν ότι ενώ εξήγαγαν τη δημοσιονομική τους κρίση στην Ευρώπη συμβούλευαν παράλληλα τους ευρωπαίους αξιωματούχους πως να τη διαχειριστούν, χωρίς όμως να συμβάλλουν παρέχοντας και τα δικά τους αξιόλογα μέσα.
Ο πρώην πρωθυπουργός συμβουλεύει τον αμερικανό πρόεδρο να ακαλουθήσει τη διάσημη συμβουλή του προκατόχου του Ντουάιτ Αιζενχάουερ:  «Αν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα μεγέθυνέ το»