Ο Ολάντ παίζει τον ρόλο του…υπέροχου κερατά, γράφει ο γαλλικός τύπος

hollande_2563789a“Παγιδευμένος”: αυτή η λέξη επανέρχεται στα σχόλια του γαλλικού Τύπου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά την ανακοίνωση από τον Μπαράκ Ομπάμα της απόφασής του να προσφύγει στο Κονγκρέσο.

“Οπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται παγιδευμένος σε μία δίνη ανεξέλεγκτων γεγονότων”, γράφει ο Πιερ Ρουσλέν στην εφημερίδα Le Figaro. Για τον συντάκτη του κύριου άρθρου της εφημερίδας, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους “είναι παγιδευμένος στο εσωτερικό μέτωπο και απομονωμένος στο εξωτερικό”.

Μετά την αποσκίρτηση των Βρετανών και την υποχώρηση των ΗΠΑ, ο Φιλίπ Βοκάν της εφημερίδας Le Republicain Lorrain εκτιμά με πικρία ότι ο Φρανσουά Ολάντ παίζει πλέον τον ρόλο του “υπέροχου κερατά”.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Σερζάν της Liberation, “ο Ολάντ πασχίζει να δικαιολογήσει τον πόλεμο”. Και αν “ο πρόεδρος, στο μοναρχικό σύνταγμα της V Δημοκρατίας, διαθέτει την απόλυτη εξουσία για να κάνει πόλεμο, μπορεί σήμερα να είναι ο μοναδικός αρχηγός κράτους που θα κάνει χρήση της στρατιωτικής ισχύος χωρίς την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας, χωρίς ούτε μία ομιλία;”.

“Η παγίδα έκλεισε για τους δυτικούς ηγέτες που έσπευσαν να ανακοινώσουν την βούλησή τους να τιμωρήσουν τη Δαμασκό που κατηγορείται για τη χρήση θανατηφόρων αερίων”, γράφει ο Ντομινίν Κινιό της εφημερίδας La Croix.

Ο Πατρίκ Απέλ-Μίλερ θέτει το ερώτημα: “Η κήρυξη του πολέμου ή της ειρήνης θα μπορούσε να είναι το αποκλειστικό προνόμιο ενός και μοναδικού ανθρώπου στον 21ο αιώνα;”, χαρακτηρίζοντας παράλληλα αβάσιμη την επιμονή του Φρανσουά Ολάντ να αποφασίσει αψηφώντας την τεράστια πλειοψηφία των Γάλλων και να παρακάμψει την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας”.

Στην οικονομική εφημερίδα Les Echos, η Σεσίλ Κοντιρέ θεωρεί ότι “προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα, η κυβέρνηση εμμένει στις φιλοδοξίες της και αρνείται να ζητήσει την ψήφο του κοινοβουλίου, όπως έκαναν οι σύμμαχοί της”.