Γενς Βάιντμαν: Όχι πριν τα μέσα του 2015 η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Weidmann

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποτανθεί στις αγορές για χρηματοδότηση το πρώτο εξάμηνο του 2015, εξέφρασε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε, επίσης, ότι η απόφαση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ανήκει στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών. Εναπόκειται στις κυβερνήσεις και στα κοινοβούλια της Ευρώπης εάν θέλουν να πάρουν περισσότερα ρίσκα για την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Weidmann δεν παρέλειψε να ασκήσει την κριτική του για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όπως είπε “σπατάλησε την εμπιστοσύνη” των ευρωπαίων εταίρων της και υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση μέσω του ELA πρέπει να είναι προσωρινή λύση και να αφορά φερέγγυες τράπεζες.

Ο πρόεδρος της Bundesbank εκτίμησε, τέλος, πως το φαινόμενο του αποπληθωρισμού είναι προσωρινό, ενώ χαρακτήρισε “ιδιαίτερα προβληματική” την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη διετή παράταση που δόθηκε στη Γαλλία προκειμένου να πιάσει το στόχο του ελλείμματος.