Γερμανικός τύπος: Η Ελλάδα έκανε όσα υποσχέθηκε-Η Ευρώπη αποτυγχάνει

Οι διαπραγματεύσεις του Eurogroup και το γεγονός ότι δεν στάθηκε δυνατόν να ληφθεί μια απόφαση είναι στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.
«Οι υπουργοί Οικονομικών αποτυγχάνουν στις συνομιλίες τους για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το ρεπορτάζ του το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα και σημειώνει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει περισσότερο για τα δισ. που χρειάζεται άμεσα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό».
«Προφανώς οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν επειδή μερικές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν στο εσωτερικό για τις δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους ακριβή στοιχεία ώστε να μπορέσουν τα παρουσιαστούν ενώπιον των κυβερνήσεών τους και των κοινοβουλίων τους», συνεχίζει το περιοδικό.

Ραντεβού τη Δευτέρα
Η γερμανική έκδοση των Financial Times γράφει: «Το Eurogroup απέτυχε στη βοήθεια του προς την Ελλάδα» και επισημαίνει: «Στη σύντομη ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται ότι πρέπει να διευθετηθούν τεχνικές λεπτομέρειες. Τα πρόσωπα όμως των πολύ κουρασμένων υπουργών μιλούν πάντως μια άλλη γλώσσα, προφανώς ότι υπήρξαν και πάλι έντονες διαφωνίες. Η συνεδρίαση διεκόπη πολλές φορές αλλά και κατ΄ ιδίαν διαβουλεύσεις δεν προσέφεραν πολλά. Το κύριο πρόβλημα ήταν αυτό που γνωρίζαμε και από την προηγούμενη εβδομάδα: πώς μπορεί να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, το οποίο εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης είναι πολύ υψηλότερο από ότι όταν αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο».

Μακρά νύχτα χωρίς αποτελέσματα
Η Zeit αναφέρει και αυτή στον τίτλο της πως οι «Δανειστές απέτυχαν να συμφωνήσουν» και υπογραμμίζει: «Οι δανειστές προφανώς θέλουν να δώσουν τα χρήματα στη χώρα τη βοήθεια των τουλάχιστον 31,5 δισ. ευρώ που τόσο πολύ χρειάζεται. ‘Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Ελλάδα να πάει την επόμενη δόση’ τόνισε ο Γιούνκερ αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν. ‘Η Ελλάδα έκανε όσα υποσχέθηκε, τώρα είναι σειρά μας να απαντήσουμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. «Το Eurogroup αποτυγχάνει εκ νέου: καμία βοήθεια για την Αθήνα». «Ήταν μια θερμή νύχτα. Ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τόνισαν ότι η Αθήνα έκανε ότι της ζήτησαν. Χρήματα προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Δευτέρα».
Τέλος, η Τageszeitung του Βερολίνου σημειώνει: «Η μόνη συμφωνία που επετεύχθη κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων ήταν σχετικά με την πρόταση του Σόιμπλε για έναν βελτιωμένο ελεγκτικό μηχανισμό. Μέσω αυτού του μηχανισμού θα διασφαλίζεται ότι στο μέλλον ‘βήμα-βήμα’ θα υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις’. Ο Σόιμπλε με την υποστήριξη της Αυστριακής συναδέλφου του Μαρία Φέκτερ τάχθηκε υπέρ ενός πιο αυστηρού ελέγχου της κυβέρνησης στην Αθήνα».

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
ΠΗΓΗ: DW