Γιατί “ξήλωσε” την ηγεσία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου ο Τζαβάρας – Τι απαντούν οι συγγραφείς

Οι συγγραφείς που συμμετείχαν στην επιτροπή αγοράς βιβλίων στα πλαίσια του προγράμματος Φιλαγνωσία, «είτε δεν θα έπρεπε να έχουν αποδεχθεί τη συμμετοχή τους στην επιτροπή, εφόσον υποψήφια προς αγορά ήταν και δικά τους βιβλία, είτε αφού αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή, όφειλαν να έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από την αξιολόγηση τα βιβλία τους».

Με την παραπάνω σημερινή του δήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, αιτιολογεί την απόφασή του να ζητήσει τις παραιτήσεις του ΔΣ και της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

«Όσοι, λοιπόν, από τα μέλη της επιτροπής είναι τόσο άξιοι που αισθάνονται ότι ο κανόνας αυτός δεν τους αφορά, ας ζητήσουν από την Ένωση Συγγραφέων να πληροφορηθούν, από πότε στην ιστορία του πολιτισμένου κόσμου έγινε γενικής ισχύος αρχή η απαγόρευση να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο οι ιδιότητες του κριτή και του κρινόμενου.

Δεν ξέρω πόση ψυχραιμία χρειάζεται για να μη λυπηθώ που και τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ μαζί με τη διευθύντριά του δεν εφάρμοσαν αυτήν την αρχή, ώστε να έχουν αποφευχθεί τα αρνητικά σχόλια και η δημιουργία καχυποψιών για μεροληπτικό και αδιαφανή χειρισμό της υπόθεσης» καταλήγει ο κ. Τζαβάρας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Με σκληρά λόγια απαντά σήμερα η Εταιρεία Συγγραφέων στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού πολιτισμού να ξηλώσει εν μια νυκτί τη διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με αφορμή δημοσίευμα και χωρίς να προηγηθεί έρευνα για το θέμα.
Η εταιρεία γράφει στην ανακοίνωσή της: «Σε μια περίοδο όπου οι καταγγελίες για σκάνδαλα είναι το ευκολότερο αλλά και το πιο επικίνδυνο των πραγμάτων, καθώς συνδυάζονται με το εμπόριο και τα παιχνίδια της θεαματικότητας και της αναγνωσιμότητας, τέτοιες άκριτες διώξεις πολλαπλασιάζουν τα φαινόμενα πολιτικού λαϊκισμού. Δημιουργούν ακόμα υποψίες για την ύπαρξη άλλων αφανών επιδιώξεων. Αλλά συνάμα δείχνουν και την παντελή έλλειψη ψυχραιμίας μιας κεφαλής της δημόσιας διοίκησης, όπως και την εξάρτηση της από αυτοσχέδιες θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες μετά από λίγο καταρρέουν ή αντικαθίστανται από άλλες».
Αφορμή για την ανακοίνωση είναι η απόφαση του Κώστα Τζαβάρα να ζητήσει τις παραιτήσεις του προέδρου, της διευθύντριας και σύσσωμου του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με αφορμή καταγγελίες για το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας στα σχολεία. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρεται στην «άκρως βεβιασμένη την ενέργεια του υφυπουργού να προχωρήσει στις βαρύτατες όντως, προσωπικές κατηγορίες του εναντίον των μελών του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, για την εντιμότητα των οποίων δεν έχουμε καμμία απολύτως αμφιβολία, στηριγμένος σε σχόλια και προτού διαπιστώσει το βάσιμο ή το αβάσιμό τους».