Για Ουκρανία, Ιράν και Συρία συζήτησαν Μπ. Ομπάμα και Β. Πούτιν

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και συζήτησε μαζί του για την Ουκρανία, το Ιράν και τη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

“Σε τρεις διαφορετικές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, για περίπου 15 με 20 λεπτά συνολικά, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν”, δήλωσε η Μπερναντέτ Μίχαν, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) “αφορούσαν το Ιράν, τη Συρία και την Ουκρανία”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, την ώρα που στρατιωτικές ασκήσεις εγείρουν φόβους για μια επανάληψη του πολέμου στο Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ενημέρωση του Τύπου στο Πεκίνο σήμερα το πρωί ο Μπεν Ροντς, σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να “είναι βαθύτατα ενοχλημένες από τις ενέργειες της Ρωσίας”.

“Υπάρχει ο οδικός χάρτης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ και πρέπει να τηρείται”, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι αν ο Ομπάμα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πούτιν, θα ήθελε να τονίσει “την ανάγκη της επιστροφής στην παρούσα συμφωνία“.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της να “αποσύρει τα στρατεύματά της και τον εξοπλισμό της” από τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]