Γκρίνια στη ΔΗΜΑΡ – 1,76% το ποσοστό του κόμματος στην Περιφέρεια Αττικής…

Το αποτέλεσμα της Αττικής έχει παγώσει την ηγεσία και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αφού η υποψήφια περιφερειάρχης Μαρία Γιαννακάκη συγκέντρωσε μόλις το 1,76%.

Ο ίδιος ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Χρήστος Μαχαίρας παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν «δυσμενές», ενώ ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης βουλευτής Σπύρος Λυκούδης το χαρακτήρισε «ένα αρνητικό αποτέλεσμα που δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτε». Εν όψει ευρωεκλογών, πάντως, δεν αναμένεται να σηκωθούν οι τόνοι, η κριτική παραπέμπεται για τη Δευτέρα.

Αντανακλώντας και την αποτίμηση που έγινε στην Εκτελεστική Επιτροπή χθες, ο κ. Μαχαίρας δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι «εξαιρετικά ικανοποιημένη» από τα αποτελέσματα, επειδή επιβεβαιώθηκε η στρατηγική της για «την ανάπτυξη των αυτοδιοικητικών σχημάτων που έχουν γνώση, ήθος και ικανότητες».
Επικαλέστηκε δε ως παραδείγματα τους κ. Καμίνη και Μπουτάρη, αλλά και τους κ. Ιωακειμίδη στον Ρέντη και Παπαδόπουλο στη Θέρμη, ενώ μίλησε για μια «σημαντικότατη εκλογική καταγραφή αυτοδιοικητικών σχημάτων και υποψήφιων περιφερειαρχών που στήριξε μόνο η ΔΗΜΑΡ».
Σε ό,τι αφορά την Αττική, παραδέχθηκε ότι δεν πήγε καλά: «Σαφώς και παίρνουμε το μήνυμα από αυτό το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε (ΒΗΜΑ FM). Τόσο ο κ. Μαχαίρας όσο και οι κ. Λυκούδης και Ανδρέας Παπαδόπουλος που σχολίασαν το αποτέλεσμα τόνισαν ότι η μόνη που δεν ευθύνεται γι’ αυτό είναι η κ. Γιαννακάκη. Ο κ. Παπαδόπουλος, μάλιστα, επισήμανε ότι «έδωσε έναν αξιοπρόσεκτο αγώνα με πενιχρά μέσα».

Στον αντίποδα, ο κ. Λυκούδης επισήμανε πως «εκεί που φτιάχτηκαν αυτοδιοικητικά σχήματα που είχαν ευρύτερο κεντροαριστερό χαρακτήρα είχαν καλές καταγραφές. Οπου δεν επιχειρήθηκε αυτή η ευρύτερη προσπάθεια, νομίζω ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «τα συμπεράσματά μας θα τα βγάλουμε μετά τις ευρωεκλογές. Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα εφησυχάσουμε, νομίζοντας ότι δεν τρέχει τίποτα» (9.84).

Τριβές, πάντως, αναμένεται να προκαλέσει στη ΔΗΜΑΡ το ερώτημα ποιος θα στηριχθεί για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς η Ε.Ε. αποφάσισε ότι η επιλογή «θα πρέπει να γίνει στη βάση των κριτηρίων που είχαν τεθεί από τον πρώτο γύρο». Με βάση αυτά τα κριτήρια, η ΔΗΜΑΡ δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σγουρού, σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο Γρηγόρης Ψαριανός αναμένεται να εκδηλωθεί υπέρ του.

 

iefimerida