ΤΡΟΪΚΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

 

 

 

(upd)Για παράταση του μνημονίου αν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, κάνουν λόγο οι Βρυξέλλες.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου», δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος.

“Αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια (όχι μόνο από το Γερμανικό).

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σημείωσε ο αξιωματούχος.

Τέλος, ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες. Αυτό θα ήταν αναγκαίο, όπως είπε, και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών.

Τηλεδιάσκεψη Χαρδούβελη – τρόικας

 

 

«Κλείστε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα τώρα» - Τι φοβάται η αγοράΤηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για απόψε, πιθανότατα στις 20:00,  θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδουβελης και η τρόικα.

Η ελληνική πλευρά έστειλε χθες νέες προτάσεις και περιμένει την αντίδραση των δανειστών προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη θα αποτελέσει την κατάληξη των σχεδόν καθημερινών επαφών των δύο πλευρών μέσω e-mails και εν πολλοίς, βάσει των αποτελεσμάτων της θα κριθεί εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ορίσουν ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.
Μεγάλο είναι το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές για το  δημοσιονομικό κενό του 2015. Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές  αναθεώρησαν την αρχική εκτίμησή τους για κενό άνω των 3 δισ. ευρώ, κατεβαίνοντας στα 1,7 δισ. ευρώ, αλλά η  νέα τους πρόταση δεν βρήκε σύμφωνη την κυβέρνηση.