Γ. Βάιντμαν: Δεν είναι για …χόρταση η “χαλαρή” νομισματική πολιτική

Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Jens Weidmann, προειδοποίησε σήμερα τις χώρες της ευρωζώνης πως η ΕΚΤ δεν θα αφήσει τις εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά να την αποτρέψουν από το να αυξήσει τα επιτόκια όταν αυτό γίνει απαραίτητο.

«Υπάρχει κίνδυνος ότι τα χαμηλά επιτόκια θα χρησιμοποιηθούν όχι για να εξυγιάνουν προϋπολογισμούς, αλλά για να χρηματοδοτηθούν επιπλέον δαπάνες», αναφέρει ο Weidmann σε δηλώσεις του από την ομιλία που θα εκφωνήσει στην Μαδρίτη. «Για αυτό το διοικητικό συμβούλιο επιμένει για ισχυρά δημοσιονομικά ως προϋπόθεση για μια νομισματική πολιτική με επίκεντρο τη σταθερότητα».

Ο Weidmann δήλωσε ότι είναι επομένως «αρκετά σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε τώρα, ότι το ευρωσύστημα δεν θα αναβάλει μια απαραίτητη αύξηση στα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας έχοντας κατά νου τα δημοσιονομικά. Κοιτάζοντας την ευρωζώνη, θα έλεγα ότι η νομισματική πολιτική έχει κάνει ό,τι μπορούσε για την σταθερότητα των τιμών», δήλωσε, εννοώντας ότι θεωρεί πως η ΕΚΤ θα πρέπει να αναβάλει επιπλέον διευκολυντικά μέτρα.