Γ. Πανούσης: Δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να σταματήσει τις καταλήψεις – Οι παραιτήσεις δεν έχουν νόημα

panousis1Δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να σταματήσει τις καταλήψεις, τόνισε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης, Γιάννης Πανούσης, ενώ υποστήριξε ότι οι παραιτήσεις υπουργών δεν οδηγούν πουθενά, σε παρέμβασή του με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Ο υπουργός εξέφρασε τον  φόβο του ότι η χώρα κινδυνεύει να εισέλθει σε μία περίοδο με συνεχείς καταλήψεις χώρων από διάφορες ομάδες που δεν σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες συνεννόησης.

Ο κ.Πανούσης απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η αστυνομία δεν παρενέβη, καθώς όπως είπε έγιναν πολλές προσαγωγές και αρκετές από αυτές κατέληξαν σε συλλήψεις. Οπως τόνισε, δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα αίτια που παράγουν αυτά τα φαινόμενα.

Αναφερόμενος στις φθορές και τα συνθήματα μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη, μάλιστα, αναρρωτήθηκε: «Σεβασμός δεν υπάρχει; Αύριο τι θα κάνουν, θα κόψουν το άγαλμα του Κολοκοτρώνη;».

Προειδοποίησε παράλληλα ότι το κρεσέντο καταλήψεων που παρατηρείται προϊδεάζει για επικίνδυνη κλιμάκωση στο εγγύς μέλλον. Εάν μία κατάληψη δεν αντιμετωπίζεται άμεσα με ήπιο τρόπο, στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με σκληρότερες δράσεις, υπογράμμισε ο υπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ειλικρινής συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των συναρμόδιων φορέων προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ανέφερε σαν παράδειγμα κατάληψη πανεπιστημιακού χώρου, όπου μετά από συνεκτίμηση των συνθηκών η ΕΛΑΣ αποφάσισε να μην παρέμβει. Η πρυτανική αρχή δεν ζήτησε παρέμβαση της ΕΛΑΣ και της Δικαιοσύνης, αν και οι δικαστικοί ήταν υπέρ μίας τέτοιας κίνησης, κατά τον κ.Πανούση. Ωστόσο, σε άλλη περίπτωση στην Αθήνα, η Δικαιοσύνη δεν παρενέβη, δείχνοντας ότι και αυτοί συνεκτιμούν πολλούς παράγοντες και δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των φαινομένων.

Για τα Εξάρχεια είπε χαρακτηριστικά ότι «καίγονται» 40 χρόνια και υπό όλες τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας ενός υπουργείου η αντιμετώπιση του φαινομένου.

Εκτίμησε εξάλλου ότι από την επικοινωνία που έχουν οι πρυτανικές Αρχές στην Αθήνα με τους καταληψίες της Πρυτανείας, όπου δεν έχουν γίνει καταστροφές όπως διευκρίνισε, προκύπτει ότι είναι πολύ πιθανό εντός των επόμενων ωρών ή 24ώρων να λήξει η κατάληψη.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, επίσης, αναρρωτήθηκε «γιατί οι πρυτάνεις δεν κάνουν περιφρούρηση; που έχουν εξαφανιστεί οι φοιτητικές νεολαίες;