Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μήνυμα στην τρόικα να “αλλάξει στάση” – Μάρτιο η δόση – Απρίλιο η συζήτηση για το χρέος – Όχι στις ομαδικές απολύσεις

 

 

“Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, από τις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
“Εάν η αξιολόγηση από την τρόικα ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, τότε η έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα κρίνεται πιθανή τον Μάρτιο”, είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός ερωτηθείς πότε θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, απάντησε ότι “θα ξεκινήσει μόλις η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, κοντά στις 24 Απριλίου”.

Σχετικά με την τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που αφορούν σε διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι θα εφαρμοστεί στο 80%, ενώ σε  ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις,  εξήγησε στους ομολόγους του ότι καμία επιχείρηση δε ζητάει ομαδικές απολύσεις.

Για το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις αποδοχές των ενστόλων, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογηθεί.

Κατά την παρέμβασή του στο Eurogroup, o κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ.
“Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα”, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. “Αλλάζει όλη την εικόνα και γι’ αυτό ζήτησα από τους εκπροσώπους της τρόικας να επαναπροσδιορίσουν την όλη κατάσταση”, ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι “το βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις – το δημοσιονομικό κενό – έχει λυθεί με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης”. Παραδέχθηκε  ΌΜΩς ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την τρόικα, όμως, όπως επισήμανε, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις.