Γ. Σακελλαρίδης: Στις 18 ψηφίζουμε – Στις 25 κερδίζουμε

Α. ΣακελλαρίδηςΗ Αριστερά διεκδικεί και μπορεί να φέρει τη μεγάλη αλλαγή στο Δήμο της Αθήνας. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες«, ανέφερε στην κεντρική προεκλογική του ομιλία ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, καλώντας »να στείλουμε παντού το μήνυμα της μεγάλης ανατροπής. Θα είναι ηχηρό αυτό το μήνυμα. Θα ακουστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θα ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη”.

Στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε πως: “Η Ανοιχτή Πόλη, η δημοτική μας κίνηση, έκανε στις εκλογές αυτές τη διαφορά. Με το πρόγραμμά της, ένα πρόγραμμα φτιαγμένο όχι στους τέσσερεις τοίχους διαφημιστικών γραφείων για να εκφωνηθεί στα κανάλια, αλλά μαζί με τον κόσμο, στις γειτονιές της πόλης. Έκανε τη διαφορά με τη μεγάλη και ολόψυχη κινητοποίηση των ανθρώπων της. Σε κάθε δημοτική κοινότητα. Σε κάθε γειτονιά. Έκανε τη διαφορά με το εξαιρετικό της ψηφοδέλτιο, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Τις γυναίκες και τους άνδρες από το χώρο των κινημάτων, του πολιτισμού και των επιστημών. Που και από το βήμα θα ήθελα να τους ευχαριστήσω, όλους και όλες, από καρδιάς.

Ένα πράγμα ίσως δεν καταφέραμε μόνο όσο θα θέλαμε. Να οργανώσουμε ένα σοβαρό διάλογο με τους κυβερνητικούς υποψήφιους για τα πραγματικά προβλήματα της Αθήνας. Δεν το καταφέραμε γιατί κρύφτηκαν. Δεν τους είδαμε πουθενά. Ούτε όμως και οι Αθηναίοι τους είδαν. Και στην μιάμιση δημόσια συζήτηση στην οποία αναγκάστηκαν να προσέλθουν, δεν σεβάστηκαν το δικαίωμα των πολιτών να ακούσουν ένα διάλογο πάνω σε θέσεις και προγράμματα. Η αγωνία τους ήταν να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα.

Ο κ. Καμίνης δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί το έργο του. Γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο απερχόμενος δήμαρχος απογοήτευσε. Αντί να υπερασπιστεί την πόλη, επέλεξε να συμπορευτεί με την κυβέρνηση. Επέλεξε να βάλει τα ιδιωτικά συμφέροντα πάνω από τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της. Ο κ. Καμίνης υποστήριξε μέχρι κεραίας το πολιτικό συμφέρον της κυβέρνησης και τη λογική του Μνημονίου στην Αθήνα.

Γι’ αυτό παραιτήθηκε πλήρως από την ευθύνη του Δήμου να σχεδιάζει την πόλη, αφήνοντας τους ιδιώτες να κάνουν κουμάντο στο ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό σιώπησε για τον αποδεκατισμό του προσωπικού του Δήμου, παρουσιάζοντάς το μάλιστα επικοινωνιακά ως «νοικοκύρεμα» του Δήμου. Γι’ αυτό άφησε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου να διαλυθούν, την ώρα που η κρίση μαστίζει την πόλη. Γι’ αυτό κράτησε χαμηλά τους τόνους, σε μια κατάχρηση εκατομμυρίων εις βάρος του Δήμου, από δύο ιδιώτες πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Καμίνης, μόνο προεκλογικά, και μόνο κάτω από την πίεση της Ανοιχτής Πόλης δεσμεύτηκε για την διατήρηση των τελευταίων 650 συμβασιούχων καθαριότητας στην υπηρεσία τους.

Μόνο προεκλογικά και κάτω από την πίεση της Ανοιχτής Πόλης αναγκάστηκε να κάνει και μια μικρή δήλωση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Μόνο προεκλογικά, και κάτω από την πίεση της Ανοιχτής Πόλης, αναγκάστηκε να αναφερθεί στο σκάνδαλο ENERGA – HELLAS POWER. Φυσικά δεν είναι πειστικός. Ξέρουμε και από τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, ότι η ανάγκη του να συμπορευτεί με την κυβέρνηση του είναι πιο σημαντική από την συνέπεια με τον προεκλογικό του λόγο. Αλλά χρειάζεται να το πούμε. Γιατί η Ανοιχτή Πόλη, με τον αγώνα της, κατάφερε την πιο σοβαρή νίκη.

Να επιβάλλει τη δική της ατζέντα στις εκλογές αυτές. Δεν θέλω να αναφερθώ στον κ. Σπηλιωτόπουλο. Δεν κατάφερε να προχωρήσει ούτε ένα σκαλοπάτι πάνω από τον απλοϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό. Δεν μπόρεσε να αρθρώσει έστω μια σοβαρή πρόταση για την Αθήνα. Ειλικρινά δεν θυμάμαι ποτέ, νεοδημοκράτης υποψήφιος για την Αθήνα να παρουσιάζει τέτοια εικόνα. Τη μια να δηλώνει Μαρξιστής και την άλλη να παλεύει να πάρει την ψήφο των Αθηναίων με τα τζαμιά και με τον Πλεύρη. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος και όλοι αυτοί που ανακάλυψαν όψιμα τον ακροδεξιό λαϊκισμό για ψηφοθηρικούς λόγους, θα μας βρουν απέναντί τους.

Δεν θα τους περάσει. Δεν θα επιτρέψουμε να καλλιεργηθεί το μίσος και ο φόβος στις γειτονιές. Η Αθήνα θα κλείσει μια και καλή το δρόμο στις φασιστικές συμμορίες. Στα τατουάζ με τους αγκυλωτούς σταυρούς. Που το παίζουν αντισυστημικοί, όταν επιτίθενται σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους στα στενά. Αλλά την ίδια στιγμή, διαπραγματεύονται το πολιτικό τους μέλλον με τον Μπαλτάκο, και δίνουν μάχες στη Βουλή για τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Η Αθήνα δεν θα ακολουθήσει τους κυβερνητικούς υποψήφιους. Δεν θα προσφέρει ανακούφιση στον κ. Καμίνη και τον κ. Σπηλιωτόπουλο το βράδυ των εκλογών. Δεν θα τους επιτρέψει να πανηγυρίσουν για τη δικαίωση της πολιτικής τους. Η Αθήνα θα απογοητεύσει βαθύτατα τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο. Αυτή είναι η δική μας αποψινή δέσμευση”.

Συνεχίζοντας ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι: “Βγαίνουμε λοιπόν μπροστά. Για να κάνουμε τις ιδέες μας πράξη. Για να μετατρέψουμε την Αθήνα σε πόλη της αλληλεγγύης. Να ενεργοποιήσουμε το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που ξεδιπλώνεται στις γειτονιές. Να ανασυγκροτήσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Να αναβαθμίσουμε και να επεκτείνουμε το δίκτυο των δημοτικών ιατρείων που βουλιάζει στην εγκατάλειψη. Την ώρα που χιλιάδες ανασφάλιστοι άνθρωποι στην πόλη δεν έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.

Βγαίνουμε μπροστά. Για να υπερασπιστούμε την ποιότητα ζωής στην πόλη. Να ανοίξουμε τους δρόμους στο ποδήλατο, και τα πεζοδρόμια στους πεζούς. Να δώσουμε στα άτομα με αναπηρία το δικαίωμα στην μετακίνηση. Να αποδώσουμε στην πόλη και τους πολίτες, τους μεγάλους ελεύθερους χώρους. Να ομορφύνουμε και να ζωντανέψουμε τις γειτονιές με έργα και αναπλάσεις.

Βγαίνουμε μπροστά για να σταθεί η πόλη στα πόδια της. Να στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις και τα καταστήματα στο κέντρο και τις γειτονιές. Να βοηθήσουμε τις νέες επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στο ξεκίνημά τους. Να στηρίξουμε την καινοτομία και τους νέους επιστήμονες που προωθούν τις εφαρμογές της.

Βγαίνουμε μπροστά για τον πολιτισμό. Να απελευθερώσουμε τις τεράστιες δυνάμεις της πόλης. Στην μουσική. Το θέατρο. Τα εικαστικά. Να δώσουμε στο καλλιτεχνικό δυναμικό, το χώρο που αξίζει και δικαιούται. Και τη δυνατότητα να συναντηθεί με την πόλη και τον κόσμο της. Να οργανώσουμε γιορτές και εκθέσεις που θα διαφημίσουν την Αθήνα έξω από τα σύνορά της.

Βγαίνουμε μπροστά για τη Δημοκρατία και τη συμμετοχή. Να εμπλέξουμε στον σχεδιασμό και τη λήψη των αποφάσεων, όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους, μέσα από οργανωμένες διαδικασίες στις γειτονιές. Να θεσμοθετήσουμε τα τοπικά δημοψηφίσματα – όχι όμως για τα δικαιώματα κάποιων άλλων. Να φέρουμε την διαφάνεια στο Δήμο.

Καλούμε τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από το πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης. Για μια μεγάλη αλλαγή στην Αθήνα. Δε ζητάμε λευκή επιταγή. Ζητάμε τη συμμετοχή του κόσμου, τη διαβούλευση και τον έλεγχο, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Ζητάμε από τους Αθηναίους να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία. Για να κάνουμε την Αθήνα πόλη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Πόλη ανθρώπινη και φιλική για όλους”.