ΔΕΠΑ: Δείτε τι έγραφε το bankwars από την αρχή του χρόνου…

Αυτές είναι μερικές από τις επισημάνσεις του bankwars από την αρχή του χρόνου, σχετικά με το θέμα της αποκρατικοποίησης ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ:

 

21.01.2013

2,7 δις η προσφορά των Ρώσων για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, γράφει το “Έθνος”. Μη βιάζεστε, το θέμα θα έχει “ανατροπές”

 

19.02.2013

 

ΔΕΠΑ-ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ: Μέρος πρώτον: Ντρίπλα των Ρώσων της Sintez Group

 

Το μεγάλο γεωπολιτικό και ελάχιστα οικονομικό παιχνίδι με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μόλις τώρα αρχίζει. Γνωστή η θέση των Αμερικανών για το θέμα, αλλά … στο σκοτάδι από πλευράς δημοσιότητας   οι συναντήσεις κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Αθήνα με κυβέρνηση και Α.Τσίπρα για το θέμα αυτό. Όσοι νομίζουν ότι η ΔΕΠΑ θα αποκρατικοποιηθεί με βάση το πόσα χρήματα θα δοθούν, πλανώνται πλάνην οικτράν!

Η ρώσικη Sintez Group, γνωρίζοντας φυσικά τι «παίζεται» και ενώ έχει κάνει αρχικά την σούπερ προσφορά για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ανακοίνωσε ότι  εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης κοινοπραξίας με ξένο εταίρο στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την εξαγορά της ΔΕΠΑ προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες ότι η Ρωσία θα αποκτήσει τον έλεγχο της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η WSJ η πώληση της ΔΕΠΑ σε ρωσική εταιρία έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες ο διευθύνων σύμβουλος της Sintez, Andrey Korolev, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «ελπίζουμε πως μια συνεργασία με άλλη εταιρεία θα απομακρύνει τις όποιες ανησυχίες.»  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Andrey Korolev, η Sintez δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλη εταιρία που έχει περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού αλλά, πρόσθεσε, βλέπει θετικά την ιδέα συνεργασίας με κάποιον εταίρο. Όπως ανέφερε ο CEO της Sintez, «ενδιαφερόμαστε να συνεργαστούμε με εταιρείες που θα προσθέσουν αξία με κάποιο τρόπο, καθώς κάποιες από αυτές έχουν εμπειρία στην λειτουργία του δικτύου διανομής φυσικού αερίου και εμπορίας, άλλες εταιρείες είναι προμηθευτές και άλλες διαθέτουν τεχνολογία και χρηματοδότηση.» Στις επιλέξιμες εταιρείες περιλαμβάνονται οι ιταλικές ΕΝΙ, Εdison και η ισπανική Endesa.

Υ.Γ: Πολύ δύσκολο μία από τις παραπάνω να δεχθεί να «επιλεγεί» από τους Ρώσους και να συμμετάσχει στο διαγωνισμό μαζί τους…

 

20.02.2013

Τι θα πει στον Ομπάμα; Ότι… ένας Αθανασόπουλος πούλησε τη ΔΕΠΑ στους Ρώσους;

 

3/3/2013

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ…

“Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι ο διαγωνισμός η έκβαση του οποίου θα είναι εμφανής προς το τέλος Μαρτίου θα κατακυρωθεί σε όποιες εταιρίες ή κοινοπραξίες υποβάλλουν τις πιο συμφέρουσες προσφορές που περιλαμβάνει το τίμημα αλλά και την τιμή προσφοράς του φυσικού αερίου στην χώρα μας η οποία τώρα πληρώνει πολύ ακριβά τον εφοδιασμό της λόγω της παλαιότερης συμφωνίας. Κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι δεν υπάρχει θέμα με τις ενστάσεις από αμερικανικής πλευράς να μην δοθούν οι διαγωνισμοί σε ρωσικές εταιρίες”…

…ΚΑΙ ΕΡΩΤΟΥΜΕ…

Επιμένουν οι κυβερνητικοί παράγοντες;

 

14.03.2013

 

Μία εβδομάδα πίσω οι προσφορές για ΟΠΑΠ-ΔΕΠΑ…Φάγαμε και τον Απρίλιο…

 

 

16.04.2013

 

ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ: “Το τίμημα πρέπει να συνδυάζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες”

 

«Το τίμημα πρέπει να συνδυάζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όλοι όσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αποδέχονται τους κανόνες της ΕΕ», επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου, απαντώντας, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, σε ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Πρόσθεσε δε ότι η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ θα ξεκαθαρίσει τη στάση της στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις για την προμήθεια αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν. Στόχος, όπως είπε, είναι η τόνωση του ανταγωνισμού και η επίτευξη καλύτερων τιμών για τους πελάτες της ΔΕΠΑ. Στα έργα που μελετά η επιχείρηση περιλαμβάνονται οι αγωγοί Ελλάδα- Βουλγαρία και Ελλάδα- Ιταλία.

Ο κ. Σαχίνης επανέλαβε επίσης ότι έχει γίνει τεχνική μελέτη για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος και Ισραήλ) προς την Ευρώπη μέσω Κρήτης. Η μελέτη δείχνει ότι ο αγωγός είναι εφικτός και παρά το υψηλό κόστος του (8 δισ. δολάρια για ετήσια μεταφορική ικανότητα 8 δισ. κυβικών μέτρων αερίου) είναι φθηνότερος από την εναλλακτική λύση μεταφοράς του αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG).

Στα οικονομικά αποτελέσματα του ΔΕΣΦΑ και στον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γ. Παπαρσένος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μ&Μ Gas Π. Κανελλόπουλος (κοινή εταιρία φυσικού αερίου των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη) τόνισε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι περίπου 30% υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο τη Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αν καταφέρναμε να έχουμε τις τιμές της ΕΕ, η ετήσια δαπάνη για φυσικό αέριο θα ήταν μειωμένη κατά μισό δισ. δολάρια», είπε ο κ. Κανελλόπουλος και απέδωσε το πρόβλημα στη μονοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς έως πρόσφατα. Πρότεινε δε την αξιοποίηση των διασυνδέσεων με Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία για να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινοπραξίας του αγωγού ΤΑΡ Κζέτιλ Τάνγκλαντ (Ελλάδα- Αλβανία- Ιταλία) που είναι ένα από τα δύο υποψήφια σχέδια αγωγών για τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, τόνισε ότι η υλοποίηση του αγωγού (που εξαρτάται από την απόφαση της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν) σημαίνει για τη χώρα μας επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ο φάκελος υποψηφιότητας του ΤΑΡ υπεβλήθη στις 28 Μαρτίου και η απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο. Ο κ. Τάνγκλαντ στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική υποστήριξη του αγωγού που επισφραγίσθηκε με την διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ο υπεύθυνος της εταιρίας ΒΡ (συμμετέχει στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν) για την Κασπία Στιβ Γκάρλικ τόνισε ότι η κατανάλωση αερίου στην ΕΕ όπως και η εξάρτηση από εισαγωγές φυσικού αερίου θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Η παραγωγή από το Σαχ Ντενίζ αναμένεται να ξεκινήσει το 2018 ενώ η συνολική επένδυση για τους αγωγούς μεταφοράς του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη εκτιμάται σε 40 δισ. δολάρια. Τόνισε δε ότι η επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί με αέριο από το Σαχ Ντενίζ, μεταξύ ΤΑΡ και Ναμπούκο θα γίνει τον Ιούνιο με εμπορικά, οικονομικά και στρατηγικά κριτήρια.