ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ: Μπάχαλο στο taxis!

Του Γιώργου Παππού (από το ενημερωτικό site www.iefimerida.gr)

Διευκρινίσεις για το τι ισχύει από τη 1η Ιανουαρίου, θέλησε να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να μπερδέψει περισσότερο όσους υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Η αποθέωση του αλαλούμ είναι η τελευταία παράγραφος της επίμαχης ανακοίνωσης, όπου το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι επειδή είναι πιθανό το TAXIS να μην μπορέσει να κάνει δεκτή την τροποποιητική δήλωση αν υποβληθεί σύντομα (!!!!), τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσει αργότερα!

Σημειώνεται ότι αν και έχει προαναγγελθεί εδώ και μέρες η αλλαγή των προθεσμιών για τη πληρωμή ΦΠΑ, όπως επίσης η κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής κατ’ ελάχιστον 10 ευρώ, επί του παρόντος δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η πληρωμή θα πρέπει να γίνει κανονικά στις 20 του μήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υποτίθεται διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση προβλημάτων κατανόησης που έχουν προκύψει κατά την υποβολή εμπρόθεσμης τροποποιητικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, από 1.1.2014 κάθε δήλωση που υποβάλλεται οριστικοποιείται άμεσα κατά το χρόνο υποβολής της. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατή η ακύρωσή της από το σύστημα, όπως συνέβαινε μέχρι 31.12.13.
Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί αρχική δήλωση με λανθασμένα δεδομένα, μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, στην οποία θα εμφανίζονται τα ορθά στοιχεία της επιχείρησης. Το χρεωστικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης θα περιλαμβάνεται στον κωδ. 403 της περιοδικής δήλωσης.

Οι δηλώσεις γίνονται αποδεκτές και χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού, το οποίο βεβαιώνεται και εκδίδεται ταυτότητα οφειλής για την εξόφλησή του.
Στην περίπτωση που με την τροποποιητική δήλωση μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης, δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής του μη οφειλόμενου ποσού. Η τακτοποίηση της διαφοράς αυτής θα πραγματοποιηθεί εκ των υστέρων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και των δύο δηλώσεων.

Για την αποφυγή κυρώσεων μη εμπρόθεσμης καταβολής και δεδομένου ότι η επιχείρηση μπορεί να καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό και σε οποιοδήποτε χρόνο επιλέξει, οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλλουν μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία (20.1.14) μόνο το πραγματικά οφειλόμενο ποσό. Για οποιοδήποτε οφειλόμενο τελικά ποσό δεν καταβληθεί μέχρι την προθεσμία αυτή, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον ΚΦΔ κυρώσεις.
Είναι ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλημα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης, όταν αυτή υποβληθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την υποβολή της αρχικής, καθώς απαιτείται η εκ των προτέρων ένταξή της στο σύστημα TAXIS. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει ξανά προσπάθεια υποβολής της τροποποιητικής αργότερα.
ΠΗΓΗ: Iefimerida