ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΕΝΤΕ: Εξομοίωση υπουργών και βουλευτών με τους… κοινούς θνητούς

http://www.thermopilai.org/sites/www.thermopilai.org/files/images/tentes_ioannes.preview.jpgΠαρέμβαση στο θέμα της διαφορετικής αντιμετώπισης από τη δικαιοσύνη υπουργών και βουλευτών σε σχέση με τους πολίτες κάνει με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Συντονιστής κατά της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες.

Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τονίζει ότι θα καταθέσει προτάσεις στην κατεύθυνση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης εξομοίωσης της ποινικής μεταχείρισης βουλευτών και υπουργών με αυτή των πολιτών.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η ποινική μεταχείριση βουλευτών και υπουργών πρέπει να εξομοιωθεί, αν όχι πλήρως, πάντως σε μεγάλο βαθμό με αυτή των κοινών πολιτών. Ο Εθνικός Συντονιστής ως επιτελικός θεσμός που από τον νόμο έχει δικαίωμα να προτείνει νομοθετικές και εν γένει κανονιστικές ρυθμίσεις που αφορούν τη διαφθορά, ασφαλώς από την οπτική γωνία του αντικειμένου του θα λάβει σαφέστερες θέσεις όταν έρθει η ώρα».

Για τη νομική μεταχείριση ισχυρών παραγόντων σημειώνει: «Δεν θα αρνηθώ ότι η δυνατότητα να έχει ο κατηγορούμενος πρόσβαση σε επώνυμους δικηγόρους παρέχει κάποια πλεονεκτήματα στην υπεράσπισή του.
Από την άλλη μεριά όμως βλέπουμε καθημερινά ισχυρούς παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, να υφίστανται χωρίς διάκριση βαριές συνέπειες του νόμου».

Για το θέμα της διαφθοράς επισημαίνει ότι ναι μεν υφίσταται, όμως τη θεωρεί υπερτιμημένη και όπως υπογραμμίζει, ως προς τη συνολική διαφθορά δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, το ποσοστό αυτό από 13,5% σε προηγούμενα χρόνια έχει πέσει για το 2012 σε μόλις 8,6%».

Επίσης συμπληρώνει ότι «διαφθορά υπάρχει στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι σε έναν βαθμό το μέγεθός της είναι υπερτιμημένο. Οφείλεται σε υπερβολικές ίσως εκτιμήσεις των αγανακτισμένων και απογοητευμένων πολιτών».