ΚΥΠΡΟΣ: Τρέμει η Ρωσία την κατάρρευση και… σπεύδει. Το ξανασκέπτονται οι Γερμανοί…

kypros-κύπρος Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ η ευρωζώνη φαίνεται ότι έχει δώσει την στήριξή της στο αίτημα της Λευκωσίας προς τη Μόσχα για επιμήκυνση της αποπληρωμής του πρώτου ρωσικού δανείου.

Παράλληλα, ο γερμανικός Τύπος υποστηρίζει ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να «λυγίσει» στην πίεση του Eurogroup, της Κομισιόν και της ΕΚΤ και να δώσει το πράσινο φως για το πακέτο διάσωσης προς την Κύπρο.

Την Τετάρτη, η γερμανική Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι το αρχικά απρόθυμο Βερολίνο είναι έτοιμο να δώσει, έστω και διστακτικά, την συγκατάθεσή του στο κυπριακό πακέτο διάσωσης.
Σύμφωνα με κύκλους στη γερμανική κυβέρνηση που επικαλείται η εφημερίδα, ναι μεν ο Β.Σόιμπλε διατηρεί τις «μεγάλες επιφυλάξεις» του για τη βοήθεια, αλλά η πίεση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, από την Κομισιόν και από την ΕΚΤ «είναι τόσο ισχυρές, που στο τέλος πιθανότητα θα χρειαστεί [γερμανική] συνεισφορά στο πακέτο βοήθειας».

Τα τελευταία 24ωρα εκτεταμένη προβολή είχαν σε ρωσικά ΜΜΕ τόσο οι δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ότι η Κύπρος μπορεί να λάβει ρωσική βοήθεια υπό όρους, όσο και ευρύτερα το θέμα της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και οι τυχόν επιπτώσεις της στην ευρωζώνη και τη ρωσική οικονομία.

«Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο για τη Ρωσία, παρά για την Ευρώπη. Η απώλεια των ρωσικών υπεράκτιων λογαριασμών μας απειλεί με νέα επενδυτική ύφεση, ενώ για την ευρωζώνη οι κίνδυνοι μοιάζουν σημαντικά μικρότεροι. Γι’ αυτό ακριβώς Ρώσοι εκπρόσωποι μονίμως μιλούν για νέα βοήθεια στην Κύπρο, όταν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αρνούνται ακόμη και να εξετάσουν αυτό το ζήτημα χωρίς πλήρη αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου», γράφει η ρωσική Νεζαβίσιμαγια Γκαζιέτα.