Δείτε τι λέει η πλευρά των πιστωτών μας πως θα χάσει, αν μας πάνε πίσω τα δάνεια για 50 χρόνια

 

Στα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου τις απώλειες των κρατών που έχουν συνάψει διμερή δάνεια με την Ελλάδα, εάν ισχύσει το  ενδεχόμενο επέκτασης της διάρκειας των ελληνικών δανείων  έως 50 έτη και μείωσης του επιτοκίου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg.

«Η προβλεπόμενη περαιτέρω χαλάρωση των όρων δανεισμού για τα 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ – με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 χρόνια και μείωση του επιτοκίου στο μηδέν (και ως εκ τούτου χρέωση των δανείων με ύψος επιτοκίου αντίστοιχο με αυτό του Euribor) – θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Ευρωπαίους πιστωτές» αναφέρει το Ifo.

Μάλιστα διευκρινίζει ότι αυτό το ποσό υπολογίζεται ως η ισχύουσα αξία των μειωμένων εσόδων από τους τόκους και από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στη βάση ενός συντελεστή έκπτωσης 1,5%, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο μέσο τόκο ενός γερμανικού δεκαετούς ομολόγου το 2013.


Η Γερμανία, επισημαίνει το Ινστιτούτο, το οποίο, μέσω του επικεφαλής του, καθηγητή Χανς-Βέρνερ Ζιν, συμμετέχει σε αυτά τα δάνεια με ποσοστό 29%, άρα το έλλειμμά της ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ, εάν αυτό το έλλειμμα υπολογιζόταν σε αναλογιστική βάση.