Στη Βουλή φέρνει το ζήτημα του χρέους ο Τσίπρας-Κόντρα Κεδίκογλου και Παπαδημούλη στον αέρα

Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από τον πρόεδρο της Βουλής, με αφορμή τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup και αναφορικά με τη δανειοδότηση της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εξάλλου, νωρίτερα, κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίρας, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup, καθώς, όπως τόνισε, η λύση δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα. Δεν περιλαμβάνει ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα. Γι αυτό και δεν είναι λύση.

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τη Βουλή, με αίτημα την Προ Ημερησία Διατάξεως συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας απέστειλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη την παρακάτω επιστολή για τη διεξαγωγή Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με την δανειοδότηση της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2012

Προς
τον Αξιότιμο
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κο Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Από χτες υπάρχει μια ακόμα απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων με πολλές γκρίζες ζώνες σχετικά με την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους της Ελλάδας. Πεποίθησή μας είναι πως και αυτή η Σύνοδος του Eurogroup- η εικοστή στη σειρά- αποτελεί προϊόν συμβιβασμού που απλά μεταθέτει τη λύση του ευρωπαϊκού προβλήματος στις καλένδες.
Πεποίθησή μας, επίσης, είναι ότι η Ελλάδα για ακόμη μια φορά παρουσιάστηκε στη Σύνοδο χωρίς στρατηγική και διαπραγματευτικό σχέδιο, έμεινε προσκολλημένη στο γερμανικό άρμα και αποδέχτηκε μια λύση που δεν είναι λύση. Αποδέχτηκε έναν συμβιβασμό που βρίσκεται στον αέρα, με μόνο δεδομένο ότι περιλαμβάνει στον πυρήνα του τα αίτια της κρίσης, δηλαδή περισσότερη λιτότητα και ύφεση, καμία αναπτυξιακή προοπτική και ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.
Επειδή, ήδη, κοινοβούλια άλλων κρατών, όπως της Γερμανίας, πριν και μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup, έχουν συζητήσει διεξοδικά τα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και το χρέος της Ελλάδας και επειδή δεν είναι δυνατόν όλες αυτές οι εξελίξεις να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την πλήρη ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού, σας ζητώ, κάνοντας χρήση του άρθρου 143 του Κανονισμού της Βουλής, το συντομότερο δυνατόν, τη διεξαγωγή Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με την δανειοδότηση της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Με εκτίμηση,
Αλέξης Τσίπρας

Δεν ικανοποιήθηκε από το Eurogroup

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη συνάντηση του με τους πρέσβεις των κρατών μελών της ευρωπαϊκής ένωσης, δήλωσε ότι «πριν λίγα χρόνια όλα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση ακούγονταν περίεργα στους εταίρους. Μετά από διαδοχικές αποτυχίες ενός προγράμματος που έχει οδηγήσει την κοινωνία στην καταστροφή και δεν πιάνει κανέναν από τους στόχους που έχει υποσχεθεί, όλοι μας ακούν με μεγαλύτερη προσοχή. Κι εμείς αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί όλες οι προβλέψεις μας δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Η κυβέρνηση είπε άλλα προεκλογικά και ακολούθησε μια στρατηγική υποτέλειας. Ήταν απούσα από τη διαπραγμάτευση, από τη συζήτηση, από τον τελικό συμβιβασμό. Η συζήτηση και η διαπραγμάτευση έγινε ανάμεσα στην κυρία Μέρκελ και την κυρία Λαγκάρντ και ο συμβιβασμός ήταν ανάμεσα σ΄ αυτές. Η λύση δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα. Δεν περιλαμβάνει ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα. Γι αυτό και δεν είναι λύση».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «είναι αυτό που ορισμένοι λένε ότι όταν η πραγματικότητα μας διαψεύδει τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα. Πριν δυο χρόνια μας έλεγαν ότι στόχος της βιωσιμότητας του χρέους είναι το 120% του ΑΕΠ. Τώρα μας λένε ότι μπορεί να είναι 124%. Αύριο μπορούν να μας πουν και 130%. Αυτές δεν είναι λύσεις. Κυρίως δεν είναι λύσεις με την κοινωνία όρθια. Η μόνη πραγματική λύση είναι να σταματήσουν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, να μπει ξανά η Ελλάδα στο κάδρο της διαπραγμάτευσης, να βρίσκεται στις αποφάσεις. Η μόνη πραγματική λύση είναι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται, να μπει ο λαός στο προσκήνιο. Και όλοι πια αναμένουν αυτή τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλ. Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Είναι κατανοητό το θλιβερό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα, που πόνταρε στην καταστροφή και στο λόμπι της δραχμής. Οι μικρόψυχες και αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις του δεν πείθουν πια ούτε τις συνιστώσες του.
Η Ελλάδα τα κατάφερε και θα συνεχίσει να τα καταφέρνει.

Κόντρα Κεδίκογλου-Παπαδημούλη

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη το πρωί της Τρίτης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο κ. Κεδίκογλου ρώτησε τον Δ. Παπαδημούλη για το αποτέλεσμα του Eurogroup και τι γνώμη έχει για τη δόση και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «τα περί ανάπτυξης απουσιάζουν από το ανακοινωθέν, είναι σε αντίθεση με αυτά που προγραμματίζει η κυβέρνηση. Διαβεβαιώσατε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, μέγα ψεύδος».

«Σταματήστε να διαστρεβλώνετε την αλήθεια. Δέστε επιτέλους θετικά τα πράγματα. Καταλαβαίνω τη στεναχώρια σας», απάντησε ο κ. Κεδίκογλου.