Διαδικτυακό στοίχημα: Ρυθμίζεται η αγορά – Διαγωνισμό ετοιμάζει η κυβέρνηση

Να “ανοίξει” την διαδικτυακή στοιχηματική αγορά ετοιμάζεται η κυβέρνηση, βάζοντας τέλος στο καθεστώς των προσωρινών αδειών που ισχύουν στο διαδικτυακό στοίχημα.

Σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται και στην νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομκών Γ. Βαρουφάκης το Eurorgoup.

Μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζει να προτείνει η ελληνική πλευρά στο προσεχές Eurogroup συμπεριλαμβάνεται η ρύθμισης της αγοράς του διαδικτυακού στοιχηματισμού (internet betting) στην Ελλάδα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τερματιστεί η μεταβατική περίοδος υπό την οποία λειτουργούν και προσφέρουν υπηρεσίες σήμερα οι 24 στοιχηματικές εταιρείες που προ τριετίας έκαναν χρήση των συγκεκριμένων διατάξεων, όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος, προκειμένου να ενταχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς και να συνεχίσουν να προσφέρουν στοιχηματικές υπηρεσίες στην ελληνική αγορά. Η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει διεθνή διαγωνισμό για την χορήγηση αδειών για την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου.

Έμπειροι παρατηρητές της αγοράς τυχερών παιχνιδιών επισημαίνουν πως ο ΟΠΑΠ διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα στο διαδικτυακό στοίχημα έως το 2020, δικαίωμα για το οποίο έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά.

Η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο, σημειώνουν, αναφέρει πως ο ΟΠΑΠ προσφέρει παίγνια, συμπεριλαμβανομένου του αθλητικού στοιχήματος, «με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο», κατά συνέπεια παραμένει γκρίζο το τοπίο αναφορικά με τις άδειες που θα χορηγηθούν, δείχνοντας προς την κατεύθυνση διαδικτυακών παιχνιδιών καζίνο και πόκερ. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως δεν είναι βέβαιο ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές θα αποδεχθούν τις προτάσεις της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκε κατηγορηματικά ότι το αποκλειστικό δικαίωμα που έχει χορηγηθεί στην ΟΠΑΠ ΑΕ για τη διενέργεια τυχερών παιγνίων είναι απολύτως συμβατό με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είχε ανακοινωθεί, «οι αποφάσεις αυτές είναι αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο κατά αυτών ενώπιον εθνικού ή ενωσιακού δικαστηρίου».