Τι γράφουν οι New York Times για Σταυρίδη, αποκρατικοποιήσεις, χρέος, κυβέρνηση

Εκτιμήσεις για την πορεία του προγραμματος αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας μετά την αποπομπή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Σταυρίδη κάνουν οι New York Times.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αποπροσανατολίστηκαν και πάλι, μετά το σάλο που προκλήθηκε με τις… διακοπές του Στ. Σταυρίδη!
Όπως προσθέτει η εφημερίδα, το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει μείνει πίσω σε μεγάλο βαθμό και εξαιτίας των πολιτικών αναταράξεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, αλλά και εξαιτίας σοβαρών καθυστερήσεων.
Διαρκώς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται εκτός στόχων.
Οι στόχοι για την άντληση εσόδων από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχουν αναθεωρηθεί καθοδικά ουκ ολίγες φορές. Ο αρχικός στόχος είχε τεθεί στα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, μετά μειώθηκε στα 19 δισ. ευρώ και στη συνέχεια στα 15 δισ. ευρώ. Δεδομένης της συνεχιζόμενης αστοχίας, η τρόικα αποφάσισε να θέτει ετήσιους στόχους.
“Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς έχει εργαστεί αρκετά και σκληρά για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς όπως έχει ήδη διαμηνύσει αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, σχολιάζουν μεταξύ άλλων οι New York Times.
Όπως τονίζουν στη συνέχεια, η τρόικα συνεχίζει να εκφράζει έντονες ανησυχίες για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα, παρά τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το χρέος.
Η εφημερίδα κάνει ωστόσο ειδική μνεία και στο πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, διαμηνύοντας ωστόσο πως το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει μη βιώσιμο, σύμφωνα με την τρόικα.
“Τον τόνο του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης θα δώσει η έκβαση των γερμανικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, στη σκιά πάντα του μείζονος θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους”, υποστηρίζει η εφημερίδα.
“Τα προβλήματα της κυβέρνησης του Α. Σαμαρά και των υπουργών του όμως δεν σταματούν εδώ”, προειδοποιούν οι New York Times, αναφερόμενοι τόσο στο αγκάθι της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και στο νέο θέμα που έχει προκύψει με τους πλειστηριασμούς.