Δραγασάκης: Στις αγορές χωρίς πιστοληπτική γραμμή – Δεν συμφέρει

 

«Πιστοληπτική γραμμή σημαίνει νέους όρους, νέα μέτρα, αλλά και αβεβαιότητα και απροσδιοριστία για το μέλλον και κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ

«Η κυβέρνηση επιλέγει την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος» τονισε ο κ. Δραγασάκης , προσθέτοντας ότι «η πιστοληπτική γραμμή δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης».

«Τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα σήμερα βρίσκονται σε επίπεδα προ κρίσης. Αυτό αποτυπώνει ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για τη χώρα. Χτίζουμε πάνω σε αυτήν την προοπτική, οφείλουμε όμως να είμαστε θωρακισμένοι ως χώρα» σημείωσε, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο αυτό ήδη η κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας» γύρω στα 18 δισ. ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης του ESM, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ αναμένονται από τον ESM και τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι «στην Ευρώπη υπάρχει ένα πολυκεντρικό σύστημα» και πως «η πλειονότητα των δυνάμεων στηρίζει την προσπάθειά μας για έξοδο από τα μνημόνια» ενώ «υπάρχουν και μειοψηφίες που δεν θα επιθυμούσαν αυτήν την προοπτική. Απέναντι σε αυτές δίνουμε διαρκή μάχη».

Σε ερώτηση για το ρόλο τουΔΝΤ είπε ότι «λίγους μόνο μήνες πριν από τη λήξη του προγράμματος, το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι σαφώς αποδραματοποιημένο». «Εάν το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει, ας συμμετάσχει με θετικό και μόνο τρόπο, δηλαδή βοηθώντας στο ζήτημα του χρέους και μη θέτοντας νέες απαιτήσεις» διευκρινίζει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για ακόμα μία φορά, επανέλαβε ότι από τους πλειστηριασμούς δεν κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, καλώντας μάλιστα κάποιον που μπορεί να έχει πέσει θύμα λάθους ή παράλειψης να απευθυνθεί αρμοδίως στους νέους θεσμούς που έχουν δημιουργηθεί, όπως τα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. «Η πολιτική μας πρόθεση είναι να μην υπάρξει πρόβλημα με την πρώτη κατοικία», σημείωσε. Για τα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι «χρειάζεται να ξεχωρίσει η ‘ήρα από το στάρι’», να ξεχωρίσουν «τα ανθρώπινα δράματα από εκείνους που συστηματικά αποθησαυρίζουν στο εξωτερικό και χρεοκοπούν στο εσωτερικό».