Δ. Αβραμόπουλος: Είμαστε στο σωστό δρόμο για μια αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης

Την εκτίμηση πως στο μεταναστευτικό, δεν βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν πριν από δυο χρόνια, χάρη στη συλλογική προσπάθεια όλων των Κρατών Μελών και των οργανισμών της ΕΕ έκανε Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως πλέον είμαστε στον σωστό δρόμο για μια αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και πως έχει έρθει η ώρα να αξιοποιήσουμε την πρόοδο που έχουμε επιτύχει.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εσωτερικών της Σλοβενίας Βέσνα Γκιόγκος Ζνίνταρ, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας μίλησε για την ανάγκη να επιταχυνθεί η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. “Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο σύστημα Δουβλίνου που θα λειτουργεί αποτελεσματικά τόσο σε περιόδους σταθερότητας, όσο και σε περιόδους κρίσης” δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πρέπει επίσης, “να επενδύσουμε περισσότερο στην επανεγκατάσταση, και ελπίζω ότι η Σλοβενία θα συμβάλλει στην κοινή μας προσπάθεια για τη δημιουργία περισσότερων νόμιμων οδών για όσους χρήζουν προστασίας. Είμαστε έτοιμοι, τόσο σε οικονομικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, να υποστηρίξουμε 50,000 επανεγκαταστάσεις στα επόμενα 2 χρόνια” είπε.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία και είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Μίρο Τσέραρ και την Υπουργό Εσωτερικών, σε ό,τι αφορά τη Σένγκεν, τόνισε πως η ΕΕ είναι  πλήρως προσηλωμένη στη διασφάλιση και διατήρηση της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης Σένγκεν. “Η απουσία ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα αποτελεί την ουσία της Σένγκεν.

Όποια επαναφορά προσωρινών συνοριακών ελέγχων είναι και πρέπει να παραμείνει εξαίρεση και μέτρο έσχατης λύσης” δήλωσε, προσθέτοντας πως η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής, προσβλέπει ακριβώς στην προσαρμογή των κανόνων ώστε να διατηρηθεί η ουσία της Σένγκεν, αλλά και, εξίσου, να αντιμετωπιστούν οι εξελισσόμενες και διαρκείς σοβαρές απειλές κατά της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας.

Όπως είπε έχουν εισαχθεί ενισχυμένες διαδικαστικές εγγυήσεις που διασφαλίζουν ότι σε περίπτωση κατά την οποία οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα είναι απαραίτητοι, οι συνέπειες στην ελεύθερη μετακίνηση θα περιορίζονται στο ελάχιστο ενώ έχουν ληφθεί υπόψη πολλοί από τους προβληματισμούς της Σλοβενίας και προσβλέπουμε σε μια ικανοποιητική συμφωνία σύντομα.

Υπό το πρίσμα και των πρόσφατων επιθέσεων στην Ισπανία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία ο Έλληνας Επίτροπος  δήλωσε πως πέρσι  η Επιτροπή στήριξε τις προσπάθειες των Κρατών Μελών να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, όπως και τα μέσα που τη στηρίζουν, καθώς επίσης και να ενισχύσουν την άμυνα και ανθεκτικότητά τους απέναντι σε αυτές τις απειλές.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει δέσμη μέτρων για την υποστήριξη των προσπαθειών των Κρατών Μελών για την προστασία των δημόσιων χώρων, την αποτροπή πρόσβασης των τρομοκρατών σε μέσα για την πραγματοποίηση επιθέσεων, όπως επικίνδυνα υλικά ή χρηματοδότηση, καθώς και για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης. Όλα αυτά τα μέτρα, όπως είπε,  είναι καίριας σημασίας για τη δημιουργία μιας πραγματικής και αποτελεσματικής Ένωσης Ασφάλειας στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ