Δ. Κουτσολιούτσος – Folli Follie: Ένα πραγματικό success story – Αφιέρωμα του Bloomberg

Στον ιδρυτή της Folli Follie, Δημήτριο Κουτσολιούτσο, αναφέρεται με εκτενές του αφιέρωμα το πρακτορείο Bloomberg.

To πρακτορείο τον χαρακτηρίζει “κρυμμένο δισεκατομμυριούχο από την Ελλάδα”, ο οποίος αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν με αυτόν στα ΜΜΕ είναι ελάχιστες και σπάνιες.

Η επιχείρησή του ανεβαίνει σταδιακά και αναπτύσσεται σε ένα αληθινό success story που δείχνει να μην έχει τέλος.

 Τον κ. Κουτσολιούτσο δεν θα δει εύκολα κανείς σε κοσμικές συγκεντρώσεις και πάρτι.

O ιδρυτής και πρόεδρος της Folli Follie αναδεικνύεται πλέον σε δισεκατομμυριούχο, με την εταιρία του να δεκαπλασιάζει σχεδόν τα μεγέθη της την τελευταία διετία.

 Ακόμα και μέσα στη δίνη της κρίσης, η Folli Follie πέρασε τον “σκόπελο”, πουλώντας μετρίου κόστους κοσμήματα, όπως τα βραχιόλια Match & Dazzle έναντι 43 ευρώ και τις τσάντες K Chic έναντι 98 ευρώ και κάνοντας συνεργασίες με εταιρείες όπως η Fosun στη Σανγκάη και η Dufry με βάση της Βασιλεία της Ελβετίας.

 Ο Ιάκωβος Κουρτέσης, αναλυτής της Πειραιώς Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ μιλώντας στο Bloomberg εξηγεί το φαινόμενο ως εξής: «Η οικογένεια Κουτσολιούτσου κατάφερε να πάρει την εταιρία από μια πολύ δύσκολη περίοδο, όταν υπήρχε αμφιβολία αν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Με στρατηγικές συμφωνίες κατάφερε να απλωθεί στην Κίνα, ενώ υπάρχουν προοπτικές για επέκταση στη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική».

 Ο κ. Κουτσολιούτσος ελέγχει το 36% εταιρίας, κάτι που εκτιμάται σε 1 δισ. δολάρια. Ο 71χρονος επιχειρηματίας έχει τουλάχιστον 75 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από το μερίδιο των πωλήσεων και των μερισμάτων, σύμφωνα με το Δείκτη Bloomberg για τους Δισεκατομμυριούχους.

 Ανοιξε το πρώτο του κατάστημα Folli Follie στο κέντρο της Αθήνας το 1982 μαζί με τη γυναίκα του Αικατερίνη.

 Το πρώτο κατάστημα, όπως πληροφορεί το άρθρο, το άνοιξε το 1982 στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με τη σύζυγό του Αικατερίνη. Έπειτα από 15 χρόνια μπήκε στο χρηματιστήριο, ενώ συνενώθηκε με τα Duty Free Shops και την Elmec Sport, το 2010. Ο γιος του κ. Κουτσολιούτσου, Γιώργος, αυτή τη στιγμή είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Η εταιρία πλοηγήθηκε εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πουλώντας 9,5% των μετοχών στην κινεζική Fosun το 2011, η οποία ενίσχυσε την επέκταση της εταιρείας στην Κίνα. Τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν σε 934 εκατομμύρια ευρώ (1,3 δισ. δολ.) το 2013 από 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ το χρέος μειώθηκε κατά 519.000.000 ευρώ σε 223.000.000 ευρώ. Στα κέρδη προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων περιθώριο κέρδους,, ανήλθε σε δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 21 τοις εκατό.

Ενδεικτικό του χαμηλού προφίλ που διατηρεί ο πρόεδρος της Folli Follie είναι πως δεν ήταν διαθέσιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις του Bloomberg, ούτε καν μέσω e-mail.