Μίχαλος (ΕΒΕΑ): Εθνική πρόκληση η επιστροφή στην ανάπτυξη – ‘Ερευνα: 7 στις 10 επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους

Την εκτίμησή του ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης συνιστά τη μεγαλύτερη εθνική πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών τόνισε στην ομιλία του στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με θέμα «Επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική» ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος.

Τελευταία ενημέρωση: 20:10

«Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης συνιστά τη μεγαλύτερη εθνική πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την κινητοποίηση νέων, εγχώριων και ξένων επενδύσεων, μέσα από τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα.
Σήμερα, μετά από πολλούς μήνες αστάθειας και αβεβαιότητας, έχουν διαμορφωθεί -έστω και μερικώς- οι συνθήκες για να ξεκινήσει αυτή η μεγάλη προσπάθεια.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Eurogroup, σχετικά με τη συνέχιση του δανειακού προγράμματος της Ελλάδας, ήταν σε γενικές γραμμές θετική. Άνοιξε -θα λέγαμε- ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας.
Και λέω μικρό, γιατί το μεγάλο πρόβλημα, αυτό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, παρέμεινε άλυτο.
Η αναβολή των αναγκαίων γενναίων αποφάσεων για το ελληνικό χρέος -τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές- απογοήτευσε για μια ακόμη φορά, όσους περίμεναν ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Όσο όμως η αβεβαιότητα παραμένει, τόσο θα δυσχεραίνεται η προσπάθεια άντλησης ρευστότητας και προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα. Και βεβαίως, τόσο θα παρατείνεται το κλίμα αστάθειας και η οικονομική στασιμότητα στο σύνολο της ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Μίχαλος.

ΕΒΕΑ: 7 στις 10 επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους

Περισσότεροι από 4 στους 10 (42%) συμμετέχοντες στην νέα έρευνα του ΕΒΕΑ αμφιβάλλουν για το εάν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ 3 στους 10 (29%) δήλωσαν ότι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Πρακτικά δηλαδή επτά στους δέκα πλησιάζουν ή βρίσκονται ήδη στα όρια της στάσης πληρωμών των υποχρεώσεων τους στην εφορία. Το 24% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είναι πιθανό να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ μόλις το 5% απάντησε θετικά.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών δημοσιοποιεί σήμερα την έρευνα με τίτλο «Αξιολόγηση των Αναπτυξιακών Προτάσεων και των Επιλογών Βελτίωσης της Βιωσιμότητας των Επιχειρήσεων», η οποία διεξήχθη κατά το Νοέμβριο υπό την μορφή ερωτηματολογίου στην ιστοσελίδα του www.acci.gr.

Επίσης, οι 9 στους 10 (91%) συμμετέχοντες θεωρούν καταλληλότερη την ενίσχυση της αγοράς μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, μειώσεων των φορολογικών συντελεστών και ενίσχυσης των επιδοτήσεων, σε αντίθεση με την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (55%) θεωρεί ότι οι αποκρατικοποιήσεις και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν επιπλέον θέσεις εργασίας, ενώ το 23% το θεωρεί απίθανο και το 22% αδύνατο.

Το τελευταίο ερώτημα τονίζει τις ενέργειες τις οποίες θα ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες ώστε να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. Το 26% απάντησε ότι θα κατέφευγαν σε πιο ευέλικτες μορφές εργασίας, το 25% θα μετέφερε την έδρα ή και τις εγκαταστάσεις του στο εξωτερικό, το 18% θα μείωνε το προσωπικό, το 16% θα κατέφευγε σε μειώσεις μισθών, ενώ το 15% θα μετέφερε την έδρα του στο εξωτερικό.