ΕΕΚΤ- Γιώργος Στεφανόπουλος: Η ψηφιακή οικονομία θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% μέχρι το 2020

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΕΚΤ- Γιώργος Στεφανόπουλος

“Zoύμε την αρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, στον χαιρετισμό του στο 19οGreek ICT Forum που έγινε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.

Στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα, καθώς στη χώρα μας υπάρχει ήδη ο οδικός χάρτης για αυτή την πορεία, ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος και τόνισε:

Τα δίκτυα 5ης γενιάς είναι προ των πυλών και αυτή την περίοδο συντάσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο τα διεθνή πρότυπα, τα οποία θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 2018.

Ο ορίζοντας που ανοίγεται μπροστά μας χάρη στην 5η γενιά δικτύων αποτελεί μια νέα πρόκληση για όλους μας. Η νέα πραγματικότητα των νέων δικτύων υψηλών ταχυτήτων και δη των 5G μεταβάλλει άρδην με τις τεχνολογικές εφαρμογές της, το επιχειρείν και εν γένει την καθημερινότητά μας στην εργασία μας, στο σπίτι, αλλά και τις κοινωνικές επαφές μας.
Η μετάβαση ήδη έχει ξεκινήσει με την εξέλιξη του 4G.

Στην ψηφιακή εποχή, το σπίτι μαςμετατρέπεται σε smarthome, η πόλη μας σε smartcity. Οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να εξυπηρετούν ηλεκτρονικά τον πολίτη. Ψηφιακοποίηση σημαίνει, επίσης,e-health, e-educationκαι e-commerce, το οποίο ανοίγει τις αγορές του κόσμου, προσφέροντας τη διέξοδο που χρειάζεται το ελληνικό εμπόριο. Και όλα αυτά συμβαίνουν τώρα. Το μέλλον είναι ήδη εδώ. Η εμπορική διάθεση του 5G, άλλωστε, αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε λιγότερο από δύο χρόνια σε Ν. Κορέα και ΗΠΑ και το 2020 στην ΕΕ – τουλάχιστον σε μία μεγάλη πόλη σε κάθε κράτος-μέλος.

Η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Με τη στρατηγική της για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στοχεύει να οδηγήσει τα κράτη μέλη της σε ταχύ ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να πρωτοστατήσει στην ψηφιακή επανάσταση και να ξαναπάρει τα τεχνολογικά ηνία που είχε κάποτε. Βέβαια, όπως όλοι εδώ γνωρίζουμε, η μετάβαση από τα ΜΒ του 4G στην ασύρματη επικοινωνία του 1 Gbit και τη διασύνδεση δεκάδων εκατομμυρίων συσκευών απαιτούν διεθνείς συνεργασίες. Η εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας έχει ήδη ξεκινήσει με κομβικό σημείο την υιοθέτηση για πρώτη φορά κοινώς αποδεκτών προτύπων, ενώ και η χρήση νέων φασματικών συχνοτήτων βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας στρατηγικής για τη διεύρυνση της προσφοράς νέων υπηρεσιών, την επίτευξη υψηλότερων ταχυτήτων και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών συνολικά. Οι ταχύτητες αυτές θα εξασφαλίσουν νέες δυνατότητες διασύνδεσης των συσκευών (Μ2Μ) που θα μετασχηματίσουν ανεπιστρεπτί τον τρόπο που γίνονται σήμερα η διαχείριση υδάτων, φυσικών πόρων και κλίματος, οι μετακινήσεις μας, η αγροτική παραγωγή, η διαχείριση εκπαιδευτικών εργαλείων, η παρακολούθηση ασθενειών, αλλά και οι εμπορικές στρατηγικές και οι οικονομικές συναλλαγές.
Η διασύνδεση εκατομμυρίων συσκευών στην χώρα μας θα γίνει ξεκινώντας από τις υποδομές. Για το λόγο αυτό, χρειάζονται επενδύσεις. Ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας, παρά την κρίση επενδύει σε ποσοστό που τα τελευταία δύο χρόνια αγγίζει το 50% των EBITDA.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις θα αλλάξουν θεαματικά το μείγμα των υπηρεσιών και τον τρόπο που οι επιχειρήσεις απευθύνονται στους καταναλωτές, διαμορφώνοντας μια πιο προσιτή, μια προσωπική σχέση. Η καθοριστική αλλαγή,όμως, που θα γίνει αμεσότερα αντιληπτή στο χρήστη αναμένεται στην παροχή περιεχομένου, η οποία θα απογειωθεί, χάρη και στον συνδυασμό εξατομικευμένων υπηρεσιών και εφαρμογών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας.  «Μπαίνουμε σε μια συναρπαστική εποχή» τόνισε ο κ. Γ. Στεφανόπουλος και συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαία τα δίκτυα υψηλής πιστότητας, τα οποία θα είναι σημαντικά και κρίσιμα για πολλούς τομείς: Την υγεία, τον κλάδο των εξορύξεων, τα αυτόνομα αυτοκίνητα, την εκπαίδευση κ.α.

Είναι προφανές ότι η δημιουργία και η πρόσβαση σε υποδομές είναι το Α και το Ω της ψηφιακοποποίησης της οικονομίας. Οι εταιρείες Κινητών Επικοινωνιών το κάνουν πράξη, προσφέροντας πρόσβαση σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.Επεκτείνουν τα δίκτυά τους, δημιουργούν νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων 4G+, προετοιμάζουν το έδαφος για τα 5G, παράγουν καινοτομία και προσφέρουν συνεχώς νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ευκαιρίες αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

O ψηφιακός μετασχηματισμός, συνέχισε ο κ. Στεφανόπουλος, δεν είναι θέμα επιλογής ή προτίμησης, αλλά θέμα επιβίωσης και στη συνέχεια ανάπτυξης και να κινηθούμε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.Αυτή τη στιγμή είμαστε ουραγοί στην ΕΕ-28. Ωστόσο, προβλέπεται η ψηφιακή οικονομία να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% μέχρι το 2020.