ΕΕ: Συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2013-Αβεβαιότητα για τα μακροπρόθεσμα οικονομικά σχέδια

O προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2013 επικυρώθηκε σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο. Oι πληρωμές της Ε.Ε. για το επόμενο έτος θα περιοριστούν στα 132,84 δισ. ευρώ, το οποίο συνεπάγεται αύξηση 2,9% σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Περίπου τα 3/4 του ετήσιου προϋπολογισμού της Ε.Ε., συνολικού ύψους 133 δισ. ευρώ, θα δαπανηθούν σε αγροτικές επιδοτήσεις και έργα υποδομής, όπως οδικά δίκτυα, γέφυρες και άλλα δημόσια έργα στα φτωχότερα κράτη της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης. «Κατορθώσαμε να αποτρέψουμε μια δημοσιονομική κρίση που θα προστίθεντο στην οικονομική κρίση», αναφέρει ο σουηδός ευρωβουλευτής, Γκόραν Φαρμ, σε ανακοίνωσή του.

Με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού αποδεσμεύεται, επίσης, πρόσθετη χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ, η οποία θα καλύψει το κενό χρηματοδότησης στην έρευνα, την εκπαίδευση και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ωστόσο, αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα οικονομικά σχέδια της Ε.Ε., μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις τω κρατών – μελών για τον μακροχρόνιο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Τον Φεβρουάριο, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: Reuters