ΕΘΝΙΚΗ: Προβληματισμοί Τουρκολιά για τα “κόκκινα” δάνεια – Αιχμές κατά της ΤτΕ

Τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας έθεσε ως βασικές προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλεξ. Τουρκολιάς.

Στο πλαίσιο ομιλίας του κατά την τακτική ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, ο Αλ. Τουρκολιάς χαρακτήρισε μη επαρκείς τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας ότι χρειάζεται μία βαθύτερη διαδικασία που θα βασίζεται στη συνεχή προσαρμογή στις νέες συνθήκες και όχι μόνο σε κάποιες οδηγίες, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της ΤτΕ. 

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Τουρκολιάς είπε ότι οι τράπεζες φυσικά και θα υιοθετήσουν τις οδηγίες της ΤτΕ, όμως οι συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν είναι τελείως διαφορετικές, και η τράπεζα προχωρά σε συνεχή εκπαίδευση των στελεχών της για την καλύτερη διαχείριση των NPLs.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, έχει ξεκινήσει σχολή στην οποία εκπαιδεύονται τα στελέχη της τράπεζας.

Επίσης, ο Αλ. Τουρκολιάς έθεσε βασικό στόχο την υλοποίηση δύο επενδύσεων μεσαίου τουλάχιστον μεγέθους σε κάθε νομό της χώρας. Έχω περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα και θα συνεχίσω να το κάνω και προτεραιότητα της τράπεζας είναι η ενεργή στήριξη του επιχειρηματικού μετασχηματισμού, τόνισε για να επισημάνει ότι στόχος επίσης είναι η αύξηση της χορήγησης δανείων και η τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση αξιόπιστων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ρευστότητα έχουμε, συμπλήρωσε. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται «leverage», χρειάζεται «equity». Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ζήτησε τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδας όσο και από το ΥΠΟΙΚ, την στήριξη του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, τη διασφάλιση των εξαγωγών και την βελτίωση των φορολογικών συνθηκών.

Σε ό,τι αφορά την τράπεζα, ο Αλ. Τουρκολιάς τόνισε ότι με την βέλτιστη διαχείριση των NPLs, την πώληση μη στρατηγικής σημασίας περιουσιακών στοιχείων, και την διατήρηση της κερδοφορίας, οι μέτοχοι της τράπεζας μπορούν να αναμένουν αυξημένες αποδόσεις και ενίσχυση του ιδιωτικού της χαρακτήρα, ενδεχομένως έως την επόμενη τακτική γενική συνέλευση.

Τέλος, ο Αλ. Τουρκολιάς αναφέρθηκε στην αποχώρηση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Πέτρο Χριστοδούλου, ευχαριστώντας τον για την πολυετή συνεργασία. «Ο Π. Χριστοδούλου δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του, και με πολύ μεγάλη λύπη είμαι υποχρεωμένος να το αποδεχθώ», είπε ο Αλ. Τουρκολιάς, υπογραμμίζοντας ότι η διετία που πέρασε, η διοίκηση της Εθνικής έφερε εις πέρας ένα τιτάνιο έργο που έγινε από ανθρώπους που πέρασαν τα πάντα. Και ο ίδιος λυπάται ότι ασκείται κριτική για τις κινήσεις της τράπεζας.

Γ. Ζανιάς: Ξύνουμε τον πάτο της ύφεσης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στην οικονομία στο τελευταίο δωδεκάμηνο, και τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα θα είναι συνδημιουργός για την επόμενη ημέρα της οικονομίας. 

Ο Γ. Ζανιάς δήλωσε ότι τα θετικά στοιχεία για την οικονομία είναι καταλύτες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η οποία με τη σειρά της εξελίσσεται σε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. «Ξύνουμε τον πάτο της ύφεσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ζανιάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι πολύ πιθανό να έχει διαμορφωθεί ένας σχετικός ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια του 2014, το τραπεζικό σύστημα αποκαθιστά τη δύναμή του. Τέλος ο Γ. Ζανιάς τόνισε πως είναι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests.