Η πλευρά της Εθνικής είναι “παγωμένη” και περιμένει την κυβέρνηση με τις επαφές της να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ενώ η πλευρά της Eurobank, απλώς περιμένει στο ακουστικό της.
Τι κάνει η κυβέρνηση; Επικαλείται την κρισιμότητα της περιόδου, επικαλείται το γεγονός ότι μια αλλαγή σχεδίων θα επηρεάσει δυσμενέστατα την αγορά δεδομένης και της κρίσης του συστήματοις στην Κύπρο και φέρεται διατεθειμένη να συγκρουστεί με την τρόικα ανοιχτά σε αυτή την υπόθεση.
Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και καθόλου δεν αποκλείεται, όλα να κυλήσουν ομαλά, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Όμως, το χρήμα δε το έχει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Εθνική. Το έχουν οι δανειστές και αυτοί τελικά θα αποφασίσουν τι θα το κάνουν, όταν το δώσουν στον νέο μέτοχο, το ΤΧΣ.
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, η τρόικα, θεωρεί ότι δύσκολα θα βρεθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα καλύψουν το 10% της ΑΜΚ, εξασφαλίζοντας τον ιδιωτικό χαρακτήρα του νέου σχήματος, ενώ προβληματίζεται και για το μέγεθος της τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση.
Το ενεργητικό της Εθνικής μετά την απόκτηση του 85% της Eurobank, ξεπερνά τα 170 δισ. ευρώ πλησιάζοντας το ΑΕΠ της χώρας (περίπου στα 190 δισ. ευρώ). Επιπλέον, η τρόικα υποστηρίζει, ότι αν τυχόν η Εθνική δε βρει τα κεφάλαια για την κάλυψη του 10%, το σχήμα θα γίνει κρατικό, οπότε πολύ δύσκολα, θα βρεθεί ιδιώτης να το αγοράσει.
Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι η τρόικα, μέσω του ΤΧΣ δεν έχει σκοπό να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών…χαραμίζοντας τα λεφτά της. Βάζει χρήματα για να τα πάρει πίσω κάποια στιγμή και μάλιστα … με τόκο!
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πείσει την τρόικα, η Εθνική και η Eurobank θα υλοποιήσουν δύο διαφορετικές αυξήσεις κεφαλαίου. Και η μεν Εθνική θα προσπαθήσει να καλύψει όπως όπως το 10% της αύξησης για να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, η δε Eurobank ελλείψει βασικού μετόχου, θα περάσει άμεσα στο κράτος!
αφού συμβούν αυτά,τότε θα υπάρξει νέα απόφαση της τρόικας, κατά πόσο η νέα, ανακεφαλαιοποιημένη Εθνική, αξίζει και πρέπει να συγχωνευθεί με την “κρατική” Eurobank…
αφού συμβούν αυτά,τότε θα υπάρξει νέα απόφαση της τρόικας, κατά πόσο η νέα, ανακεφαλαιοποιημένη Εθνική, αξίζει και πρέπει να συγχωνευθεί με την “κρατική” Eurobank…