ΕΙΜΑΙ ΜΕΤΟΧΟΣ CPB – ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ – Έχω χαρτοφυλάκιο στην Επενδυτική Τράπεζα ή στην Κύπρου – ΤΙ ΚΑΝΩ;

Ερωτήσεις- απαντήσεις για  τους  μετόχους CPB (Λαικής) και Τράπεζας Κύπρου ή τους πελάτες Επενδυτικής Τράπεζας και Τράπεζας Κύπρου σχετικά με την τύχη τόσο των μετοχών, όσο και του συνολικού χαρτοφυλακίου τους εάν αυτό βρίσκεται στις παραπάνω εταιρείες.

–  Είμαι κάτοχος μετοχών της Cyprus Popular Bank (πρώην ΛΑΙΚΗ η MPB) Στην περίπτωση που αυτές διαγραφούν από το χρηματιστηριακό ταμπλό, τι σημαίνει αυτό για μένα;

«Οι έως τώρα εκτιμήσεις συγκλίνουν προς αυτή την εξέλιξη: Μη επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της CPB ούτε στο ελληνικό αλλά ούτε και στο χρηματιστήριο της Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, με βάση όσα πρόκειται να ανακοινώσει η κυπριακή κυβέρνηση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου και η εταιρεία, υπάρχει πιθανότητα να δοθεί κάτι ως αντάλλαγμα (π.χ. ομόλογα που συνδέονται με το φυσικό αέριο) ή και όχι. Σε βάθος χρόνου και μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της Bad Bank, υπάρχει η πιθανότητα αποζημίωσης μερικώς και με εξαιρετικά μικρή πιθανότητα ολικώς».

Είμαι κάτοχος μετοχών της τράπεζας Κύπρου. Διατρέχω κάποιον «κίνδυνο»; Κινδυνεύω να «χάσω» τους τίτλους μου υπό συγκεκριμένες εξελίξεις και αν ναι ποιες είναι αυτές;

Οσον αφορά στους τίτλους, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αλλά και εκτιμήσεις παραγόντων της κεφαλαιαγοράς, η επιστροφή στο χρηματιστηριακό ταμπλό -τόσο του Χ.Α. όσο και του ΧΑΚ- των τίτλων της Cyprus Popular Bank είναι περίπου απίθανη.

«Διατρέχεις τον ίδιο κίνδυνο με αυτόν που διατρέχεις ως μέτοχος σε οποιαδήποτε μετοχή. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες, σχετικά με τον τρόπο που θα ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα, δεν μπορεί να είναι σίγουρο το οποιοδήποτε σενάριο που αφορά στις μετοχές. Στην περίπτωση του κουρέματος και ανταλλαγής με μετοχές, αυτές οι μετοχές θα αποτελέσουν νέα κατηγορία τίτλων, ξεχωριστή από την κατηγορία μετοχών που σήμερα διαθέτουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι».

–  Eστω ότι είμαι πελάτης της Επενδυτικής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου, έχω δηλαδή εκεί το χαρτοφυλάκιό μου ή μέρος αυτού. Εάν μία ή και οι δύο εταιρείες αλλάξουν ιδιοκτησιακό καθεστώς, εγώ τι πρέπει να κάνω; Θα μεταφερθεί αυτομάτως το χαρτοφυλάκιό μου στο νέο αγοραστή; Χρειάζονται κινήσεις από πλευράς μου;

«Σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρχει μερίδα στο ΣΑΤ της ΕΧΑΕ  ή στο ΣΑΤ του ΧΑΚ οι μετοχές του χαρτοφυλακίου σας είναι στο όνομά σας και δεν κινδυνεύουν από το τυχόν default ή πώληση του χειριστή της μερίδας. Αν πάψει να υπάρχει ο χειριστής, θα υπάρξει ενημέρωση από την αρμόδια αρχή για το τι θα πρέπει να γίνει για να συνεχίσετε απρόσκοπτα με το νέο χειριστή. Η μερίδα δεν ανήκει στην όποια τυχόν πτωχευτική περιουσία του χειριστή και γι΄αυτό δε χάνεται ποτέ. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί η ουσιαστική σημασία του ότι στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο τηρείται σε επίπεδο τελικού επενδυτή (Direct Holding σύστημα) σε αντίθεση με ό,τι γίνεται σε άλλες χώρες όπως στην Αγγλία και την Αμερική. Εκεί, είναι πιθανό η τήρηση να γίνεται μέσω Omnibus accounts στο όνομα της τράπεζας. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να πάρει πολύ χρόνο -και με αμφίβολο αποτέλεσμα- το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών (το να βρεθεί δηλαδή ο τελικός δικαιούχος σε τέτοιο περιβάλλον, όπως έγινε στις περιπτώσεις της Lehman ή της MF Global που ακόμη είναι σε εκκρεμότητα οι σχετικές διαδικασίες κατοχύρωσης των δικαιούχων από τον εκκαθαριστή). Επιστρέφοντας στη συγκεκριμένη ερώτηση, το χαρτοφυλάκιο διατηρείται ανεξαρτήτως νέου ιδιοκτήτη ή νέου αγοραστή. Συνεχίζει να παραμένει στο όνομά σας και μπορεί να μεταφερθεί οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε χειριστή, με διαφανείς και απόλυτα κατοχυρωμένες νομικά διαδικασίες».


– Eστω ότι είμαι πελάτης της Επενδυτικής Τράπεζας ή της τράπεζας Κύπρου, έχοντας εκεί το χαρτοφυλάκιό μου ή μέρος αυτού. Εάν κάποια από τις παραπάνω δύο εταιρείες κλείσει, ποια είναι η αντίστοιχη απάντηση όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιό μου; Κινδυνεύω να το χάσω;

«Υπάρχει αυτόματη διαδικασία, βάσει της οποίας το χαρτοφυλάκιο μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό. Η όποια κατάσταση του μέλους δεν επηρεάζει την ιδιοκτησιακή σχέση του χαρτοφυλακίου, κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα απώλειας χαρτοφυλακίων πελατών».

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ