ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ: Με αυτό το χρέος, ανάπτυξη δεν γίνεται – Αποφάσεις τον Απρίλιο απαντά ο Γ.Στουρνάρας

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία στην Τράπεζα της Ελλάδος,  υποστήριξε ότι το μέγεθος του δημοσίου χρέους της Ελλάδος δεν είναι συμβατό με την επιστροφή της οικονομίας στον κύκλο της ανάπτυξης και για το λόγο αυτό συνέστησε στην Ευρώπη να «λάβει σοβαρά υπ’ όψιν το δημόσιο χρέος της Ελλάδος».

Ο  ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2020 στο 157% του ΑΕΠ έναντι στόχου 124% που έχει τεθεί στο Πρόγραμμα Προσαρμογής, ο κ. Γκουρία ανέφερε συγκεκριμένα ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του δημοσίου χρέους αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει παρά την σημαντική πρόοδο που εμφανίζουν τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που παρευρέθηκε στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι η νομική βάση για τη λήψη μέτρων για τη μείωση του χρέους υπάρχει είναι η απόφασή του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου, η οποία θέτει και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι εταίροι μας θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Άρα, όπως είπε, προσβλέπουμε ότι αμέσως μετά από τον Απρίλιο και μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ξεκινήσει η συζήτηση στο Eurogroup.