ΕΚΛΟΓΕΣ-ΓΑΛΛΙΑ: Ο Ν.ΣΑΡΚΟΖΙ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗ Μ.ΛΕΠΕΝ – ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

 

Μεγάλη νίκη πέτυχε το κόμμα του Σαρκοζί και οι κεντρώοι σύμμαχοί του στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν έχει κερδίσει μόλις δύο περιφέρειες, παρά το γεγονός ότι αύξησε ταποσοστά του, ενώ οι σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ σημειώνουν σημαντική ήττα, χάνοντας πάνω από το μισό των 61 περιφερειών που είχαν κερδίσει κατά τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με προβολές ινστιτούτων δημοσκοπήσεων και exit polls, η δεξιά αντιπολίτευση φαίνεται να κερδίζει 64 – 70 από τις 101 περιφέρειες.

Η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Νικολά Σαρκοζί και οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξασφαλίσουν 66 ως 70 νομαρχιακά συμβούλια (από 41), σύμφωνα το exit poll του ινστιτούτου CSA που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Οι Σοσιαλιστές (PS) του Φρανσουά Ολάντ υπέστησαν βαριά ήττα, καθώς αναμένεται να χάσουν περίπου στους μισούς από τους 61 νομούς και τις επαρχίες που έλεγχαν, επικρατώντας σε 27-31.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σημείωσε ότι τα κέρδη που κατέγραψε το FN στις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν μια ένδειξη της συνεχιζόμενης αναταραχής στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Βαλς παραδέχθηκε τη νίκη του UMP και των κεντρώων συμμάχων του καθώς και ότι το PS έχασε πολύ έδαφος.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα για την τόνωση των δημοσίων και των ιδιωτικών επενδύσεων τις επόμενες ημέρες.