ΕΚΤ – ΜΕΡΣ: Το θέμα των αρνητικών επιτοκίων θέλει μεγάλη προσοχή

Mersch

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα, το μέλος της ΕΚΤ, Ιβ Μερς, δήλωσε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε ότι αφορά την μείωση των επιτοκίων καταθέσεων κάτω από το μηδέν, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν είναι κάτι καινούριο.

«Καμία μεγάλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο δεν το έχει κάνει αυτό, έτσι προφανώς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όταν θα πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε. «Δεν είναι μια εύκολη συζήτηση διότι δεν υπάρχει προηγούμενο».

Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ θα μειώσει σύντομα το επιτόκιο των καταθέσεων, ο κ. Μερς δήλωσε πως «όταν βρίσκεσαι σε αχαρτογράφητη περιοχή, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις για εγγύτητα του χρόνου και για γεωγραφική θέση».

«Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να υποδηλώνουν ότι η στάση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει χαλαρή για όσο χρειαστεί», δήλωσε εξάλλου, το μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

«Η ΕΚΤ διαθέτει όλα τα εργαλεία ώστε να διασφαλίσει μια ομαλή έξοδο εάν υλοποιηθούν οι κίνδυνοι για την μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.